Правителството смени шефа на разузнаването, не давал информация на Радев

OFFNews Последна промяна на 16 юни 2021 в 12:33 3661 0

Снимка БГНЕС

На днешното си заседание правителството реши да предложи на президента да издаде указ за освобождаване на председателя на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов.

Това съобщи след заседанието на Министерски съвет говорителят на кабинета Антон Кутев. На поста ще бъде назначен Антоан Любомиров Гечев. Той е полковник и в момента е военно аташе в посолството на България в Рим.

В контекста на необходимостта да се гарантира устойчивостта на системата за защита на националната сигурност на Република България под ръководството на Атанас Атанасов Държавна агенция "Разузнаване" е осъществявала своята дейност при неспазване на презумцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност", цитира Кутев мотивите на Министерски съвет. Говорителят обяви и, че съгласно закона за Държавна Агенция "Разузнаване" същата следва да предостави еднаква по обем и съдържание информация на президента, на председателя на НС и на министър-председателя, но се оказало, че е налице нарушаване на този принцип по отношение на разузнавателната информация, предоставяна на държавния глава.

Атанасов, заедно с вече бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, се оказаха в отпуск до началото на септември при встъпването на служебното правителство. Веднага след това премиерът Стефан Янев и вицепремиерът Бойко Рашков обявиха това за недопустимо и дадоха да се разбере, че ще се тръгне към смяна и на двамата. Първо бе махнат Георгиев с аргумента, че като си е пуснал 123 дни отпуск не е искал да работи със служебният кабинет, което означавало, че "действа пристрастно в политически смисъл, нарушавайки принципа на политически неутралитет".

По предложение на новия шеф на ДАНС Пламен Тончев  правителството е назначило днес нов зам. директор на Агенцията - Станислав Станчев, който да довърши мандата до 25 юли 2023 г. По закон зам.-председателите се назначават от Министерски съвет за срок от 5 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови