Иван Гешев: Има защитен свидетел по казуса Nexo

Постигнатото споразумение с Nexo няма отношение към българското наказателно разследване, заяви главният прокурор

OFFNews 21 януари 2023 в 10:23 3729 18

Иван Гешев

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Иван Гешев, главен прокурор на Р България

Споразумението, постигнато между Nexo и регулаторните органи в САЩ, няма отношение към българското наказателно разследване и производство. "Има защитен свидетел, който се притеснява за сигурността си и има осигурена защита", заяви по БНТ главният прокурор Иван Гешев.

Казусът Nexo

"Този случай се разследва от септември месец. В хода на делото в Националната следствена служба има обвинения за организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари", обяви Иван Гешев и допълни, че това е мащабно разследване, което ще отнеме дълго време.

Попитан дали има ли прилики между Nexo и разследването за къщата в Барселона Иван Гешев коментира, че и по двете разследвания става въпрос за пране на пари. Окачестви ги като сложни разследвания.

"Необходимо е съдействие на нашите партньори. И двете разследвания предстои да бъдат приключени в разумен срок в следващите седмици, може би месец и нещо, защото се очакваха отговори от Кипър и една банка от Европейския съюз", заяви Иван Гешев.

Къщата в Барселона и кюлчетата

Той поясни, че се процедира по един и същ начин спрямо всички лица и стандартът е спазването на закона.

Гешев коментира снимките, свързани с бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция "Бояна" с думите: "Не са намерени кюлчета и банкноти, а има снимки, които са обект на разследване".

Относно това дали Борисов може да бъде изправен на съд Иван Гешев коментира, че всяко дело е възможно, ако бъдат събрани доказателства. "Нямам съмнение, че ще бъдат повдигнати обвинения, каза Гешев. Уточни, че зад всички политически атаки стоят много пари и прогнозира, че сега ще станат още повече след случая с Nexo.

Политика и закони

"Механизмът за разследване на главния прокурор противоречи на Конституцията, законите и европейските стандарти, това е извънредно законодателство за ограничен кръг хора", коментира Гешев.

Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Според него балансът между политиката и съдебната власт се нарича върховенство на закона. Гешев заяви, че има опити на български политици да овладеят съдебната власт.

"Прокуратурата не държи никоя партия. Моите правомощия могат да бъдат променени само най-вероятно от Велико народно събрание", подчерта Иван Гешев.

По думите му приоритет за българската прокуратура са трафикът на дрога около училищата, организираната и битова престъпност, телефонните измами и корупцията по високите етажи.

"Не ме притеснява да има конституционно мнозинство в парламента. Трябва да приключи политическата нестабилност, защото страната ни се намира в конституционна криза", допълни главният прокурор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

18

pisnamiotmutri

21.01 2023 в 20:40

Предизборен пушек на лице, което от САЩ и ЕС обявяват за заплаха - Иван Плешев

14469

17

случайно прочетох

21.01 2023 в 14:44

Да не са хакнали пак пръскачките пред парламента ;–)))))?

800

16

Batze

21.01 2023 в 14:29

Апропо, като си говорим за лъжци, Боката колко пъти беше осъждан за клевета? ДедоСашке, ще ни припомниш ли?

2073

15

Johnny B Goode

21.01 2023 в 14:04

И двете, и двете е Сашка.
Хем малоумна, хем платена.

900

14

нещото

21.01 2023 в 13:55

Този с профил ДБилиСте е или някакъв малоумник или плтен
трол на ГРОБ !!!

-1655

13

ob1

21.01 2023 в 13:30

МАКАК така защитен свидетел?!? Нали шайката не искаше да има защита?
В тая връзка - защо тиквата и резняка все още имат охрана от НСО? В качеството си на... какво?

800

12

Batze

21.01 2023 в 13:14

ДедоСашке, Боката не е крадец, той е грабител.

15914

10

поп Дръвчо

21.01 2023 в 12:35

Я! Май се размириса където не трябва и Гешев няма да може да вкара някой роднина като акционер на Нексо?