"Евроджъст" обяви в мейл до Nexo, че агенцията не участва в разследване на криптокомпанията

OFFNews 20 януари 2023 в 19:57 4087 4

Снимка Eurojust

Офисът на Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие "Евроджъст".

Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие "Евроджъст" (Eurojust) не е участвала в действия по разследване дейността на криптокомпанията Nexo. Това заявяват от "Евроджъст" в кореспонденция с компанията, препратена от Nexo до медиите.

Мейлът на служителката  в отдела за връзки на "Евроджъст" Беатриз Ромеро е адресиран до Стела Златарева от Nexo отговор на отправено от компанията "Искане за разяснение".

"Можем да потвърдим, че "Евроджъст" не участва в разследването на „Nexo“. Ще изясним това на всеки журналист, който се свърза с нас по този повод. Тъй като "Евроджъст" не участва в разследването на вашата компания, предлагаме да се свържете с Българските власти за допълнителна информация."

На 12 януари от "Евроджъст" съобщи в сайта си за разбиването на измамна мрежа за криптовалута в България, Кипър и Сърбия. Съвпадането по време със съобщенията на прокуратурата за предприети действия срещу Nexo създадоха спекулации, че с тава въпрос за едно и също нещо. 

В съобщението на органа на ЕС се казваше, в частност: "С активната подкрепа на Евроджъст и Европол, координираните действия доведоха до разбиването на мрежа за измами с криптовалута, действаща от България, Кипър и Сърбия. Мрежата работеше професионално за създаване на кол центрове, които са измамили множество жертви в Германия, Швейцария, Австрия, Австралия и Канада за най-малко десетки милиони евро. Извършени са обиски в четири кол центъра и 18 места в Сърбия, България, Кипър и Германия." От "Евроджъст" не са дали допълнителни разяснения по това съобщение на Nexo и са ги отпратили към прессъобщенето.

В същото време от Nexо са изпратили писмо до председателя на Временната комисия за установяване на всички факти и
обстоятелства относно дейността на NEXO, в което казват, че приветстват всички законови механизми за изясняване на фактите и обстоятелствата около дейността на компанията, но също така се надяват тя да изясни и действията на българските държавни органи и институции при обиските от 12 януари 2023 г. и излишно показната акция срещу компанията и нейните служители в България. "Едновременно с това още веднъж категорично отхвърляме всички твърдения и внушения, че се занимаваме с потенциално незаконна дейност", пише в писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

905

3

Lpp

22.01 2023 в 15:02

Интересно!
В тази статия платените тролове, защо не коментират?

1236

2

БотоксПутю

20.01 2023 в 21:09

И каква стана тя? Ами сега?

2073

1

Johnny B Goode

20.01 2023 в 20:34

Да се самоцитирам, както казваше един тъдява.
Ето тези имат акъла и финансовите възможности да разкатаят фамилията на тъпия каскет и шайката му. Както казваха в казармата, ще го гонят по устав до дупка.
И когато го направят, Сашка и другите гербаджийски идиотчета ще вият като флексове (по д-р Тони Филипов)

 
X

Подкастът на OFFNews