IT експертът Божидар Божанов: За манипулиране на вота не е нужно да се внасят машини

Божидар Божанов Последна промяна на 06 ноември 2021 в 21:02 36686 6

Снимка фейсбук профил на Б. Божанов

Божидар Баожанов

Препечатваме анализа на IT експерта и кандидат на "Демократична България" в 23 МИР-София и 26 МИР София-област Божидар Божанов по повод изнесената от Бойко Борисов информация, че в склада с машините за изборите има 228 несертифицирани машини, с които - според бившия премиер - се готвят изборни манипулации. Мнението си Божидар Божанов публикува тази вечер в своя фейсбук профил.

Борисов опитва да направи "Костинброд 2" - т.е. да направи бомбастично твърдение за манипулация на изборите, което всъщност е глупост. Отишъл пред някакъв склад, където имало 228 допълнителни машини спрямо поръчаното от ЦИК.

- Тезата на ГЕРБ е, че с тези машини щял да се надпише резултата на Радев и някои партии (предполагам Демократична България влиза в това, защото нали уж ние контролирахме софтуера.)

- Вече можем да сме сигурни, че ГЕРБ не познават нито изборния процес, нито технологиите. Но това изобщо не им пречи да всяват паника и да генерират недоверие в процеса.

- Да приемем, че някой иска да фалшифицира изборите. Допълнителни машини са ненужни за това. За да стане, в РИК трябва да пристигнат подправени протоколи. Защото там се отчита резултатът, а първичният документ е секционният протокол.

- Допълнителните машини по никакъв начин не помагат за това - форматът на протоколите е ясен и могат да се генерират на всеки лаптоп. Но не могат да бъдат подписани с валиден подпис, защото се подписват с карти на СИК (за да има допълнителна гаранция за използваните карти от ДБ предлагаме публичните ключове да се качат на сайта на ЦИК преди изборния ден). И дори това не е достатъчно, защото секционните протоколи са разпечатани и всеки член на секционните комисии има копие.

- Единственият начин е да бъде изцяло подменен софтуерът, който да генерира грешни протоколи изначално. За това, обаче, също не са нужни допълнителни машини - Сиела инсталира и персонализира всички машини така или иначе - конкретното устройство с кой камион е дошло няма значение.

- Срещу генериране на фалшиви протоколи от софтуера има няколко гаранции, повечето или предложени от Демократична България, или подкрепени от нашите представители в ЦИК.

- Това включва проверка на хеша на софтуера машините (вкл. след изборите), проверка на извадка от разписките, както и следизборен централизиран одит, проверка на изходния код от експерти, използване на UEFI ключ под контрола на ЦИК.

- С две думи - ако някой искаше да манипулира изборите, внасянето на допълнителен хардуер изобщо не му помага.

- А аналоговият Борисов и некомпетентният му антураж "само задават въпроси", внушавайки някаква грандиозна измама.

И накрая имам едно предложение - за да спрат с тези абсурдни твърдения, мога да отида да им направя една презентация на тема "рискове и мерки за защита при машинното гласуване". И ако наистина са загрижени за изборите, техните хора в ЦИК да работят за сигурността на изборите. А ако не, да си признаят, че технологиите пречат на схемите, с които са свикнали.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

4

ikarlo

07.11 2021 в 17:11

Ето това е проблема " Вече можем да сме сигурни, че ГЕРБ не познават нито изборния процес, нито технологиите. Но това изобщо не им пречи да всяват паника и да генерират недоверие в процеса." Изборният процес трябва да е ясен на всеки избирател, камо ли на цяла партия! Обвиненията, че ГЕРБ не били наясно, всъщност са самообвинения поради замъглената изборна процедура!

4164

2

Egocentric Eccentric

06.11 2021 в 22:36

Изцепката на Борисов в стил Костинброд наистина е смехотворна.

Но аз определено бих гледал с интерес презентация относно този hash и uefi key, защото силно се съмнявам, че може надеждно да се гарантира интегритетът на кода.

Затова контролните разписки са единствената гаранция. Естествено не да се броят на 100% в протоколите, а за последващ контрол при съмнения.