Гешев: Срещу президента има досъдебно производство (допълнена)

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2020 в 10:58 11574 7

Образувано е досъдебно производство, свързано с президента Румен Радев, се разбра от думите на главния прокурор Иван Гешев, който представляваше държавното обвинение на делото за КТБ.

От думите му обаче не стана ясно кога е образувано въпросното досъдебно производство и по какъв начин е свързано то с държавния глава.

Затова пък Гешев обясни защо е изпратил искане до Конституционния съд за разтълкуване на член. 103 от конституцията, свързан с имунитета на президента и вицепрезидента.

"Единственото, което мога да кажа, е, че ми е изпратено досъдебно производство от наблюдаващи прокурори. Те са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат неясноти в разпоредбата на член 103 от конституцията. И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам Конституционния съд за задължително тълкуване на основния закон", коментира обвинител №1.

"След като съм се запознал, съм констатирал, че има основания и писмено съм ги изложил пред КС. Т.е. - констатирал съм, че е налице необходимост КС да изясни съответни разпоредби", подчерта той.

Гешев не отговири на въпроса от коя прокуратура са въпросните прокурори и дали въпросното разследване е свързано с ВВС, чийто командир беше Румен Радев преди да стане президент.

Според него има неяснота дали имунитетът на държавния глава позволява да се водят предварителни проверки и разследвания за престъпления, в които може да е замесен. Главният прокурор пита и дали евентуално дело срещу президента трябва да бъде спряно или прекратено, докато той заема поста.

"След като главният прокурор е сезирал КС, очакваме развитие по образуваното дело. Само КС може да тълкува Конституцията", заявиха вчера лаконично от президентството.

От съда пък съобщиха, че са образували конституционно дело, но нямат срок, в който да се произнесат.

Бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки коментира, че "когато става дума т.нар. висши престъпления, се повдигат много въпроси. Главният прокурор повдига съществени въпроси, свързани с действието на тази процедура. Аз не мога да знам какви скрити мотиви има. В най-новата ни конституция много неща останаха неуредени.

Според Близнашки обвинител №1 пита какво се има предвид под държавна измяна в конституцията. "КС няколко пъти е вземал отношение по подобни въпроси. Главният прокурор има своите основания да постави тези въпроси и ще се стигне до отговор. Въпросът за държавната измяна може да стане актуален по много неочакван начин", допълни бившият конституционалист.

Главният прокурор заяви още, че държавният глава не е поискал среща с него.

„Не съм се срещал с президента“, категоричен бе Гешев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22020

8

Стефан

28.01 2020 в 23:23

А също така е възможно, тоя мръсник Радев, да е целувал жена си право по устата! Не е изключено също така, да е придобил децата си, чрез полови сношения с жена!
Омерзително!
От СМИ стана известно, че лицето е карало ероплани, много години подред. Не можем да обсъждаме тези му действия, поради недостъпност на фактите. Но с висока степен на вероятност допускаме, че той също така е пилотирал автомобили, велосипеди, както и мъжки обувки номера 43, възможно дори 44. Настояваме за проверка на правоспособността му за това!
Къде са следствените действия по тези скандални случаи?

П.С. Добих нови сведения от фейсбука. Още като малък, този изрод може и да е плакал, но е продължавал да реже лука за салатата, с ясното съзнание че го убива! А после го е и ял!
Импичмънт за хладнокръвния убиец!

16101

7

order

28.01 2020 в 16:05

Това е житейския хоризонт на милиционера, акъла му стига най-много да навреди на честния човек.

Файда от него никаква.

Ей такифа фатмаци едно време пишеха доноси, биеха с маркучи в подземията на дирекция на милициата и после пращаха в Белене.

Не са мръднали ментално и на милиметър.

13409

6

мнение от IP

28.01 2020 в 13:34

Като се има предвид стила на прокуратурата (спомнете си престъплението с фонтаните пред парламента), това отвсякъде мирише на постановка. Колко опасно е безконтролната прокуратура с Гешев начело да се движи по линията на манипулациите срещу неудобните предстои да разберем. Може и да е късно....

16101

5

order

28.01 2020 в 13:17

След питането може и нищо да не се получи, но ЛОШИТЕ ЧУВСТВА ЩЕ СИ ОСТАНАТ!!!!
ТА ПО ТОЯ ПОВОД ……….

Евреин бил на гости у друг евреин. Два дни след като си тръгнал гостът получава телеграма:
"Моше, искаме да ти кажем, че у нас се зароди лошо чувство към теб. Не искаме да ни идваш вече на гости. След като си тръгна установихме, че ни липсва една сребърна лъжичка“.
Моше веднага отговаря:
„Съжалявам, но не съм взимал никаква лъжичка“.
Скоро получава нова телеграма:
„И ние съжаляваме – намерихме лъжичката, но лошото чувство си остана“.

Ееее целта е постигната, има съмнения!!!

2379

4

zuljin

28.01 2020 в 12:17

Всичките МИЛИЦИОНЕРСКИ отрепки са за Аушвиц!!!

13355

3

aviatora

28.01 2020 в 12:13

ВЪВ ВКП СИЛНО МИРИШЕ НА СВИРКИ!!!

2379

1

zuljin

28.01 2020 в 11:51

Браво МИЛИЦИОНЕРИ!!! Явно Радев на всички ви е образувал комплекси, тъй като е единствения достоен за властта сред всички вас!!!