Има и други държави с концесионна такса от 1% в златодобива, Сидеров дължи 10 лв.

OFFNews Последна промяна на 03 юни 2015 в 16:18 5323 18

Снимка БГНЕС

Икономистът Владимир Каролев твърди, че в страни като Австралия, Бразилия, САЩ, Канада концесията за златодобив е 1 % или дори по-малко. За това той иска Волен Сидеров да му изплати 10 лева.

По-рано днес лидерът на партия "Атака" заяви от трибуната на Народното събрание, че ще даде 10 лева на всеки, който му посочи друга държава в света, в която концесионната такса за добив на злато е толкова ниска, колкото у нас - по думите му 0,7% от печалбата на находището. 

Каролев приел предизвикателството на Сидеров и само няколко часа след това изпратил писмо, озаглавено "Предизвикателство за награда от 10 лева от г-н Сидеров в НС" до парламентарната група на "Атака", в което е дал примери за такива страни и си иска обещаните пари, които смятал да даде за благотворителност.

"Ако ми бъде одобрена наградата, ще искам Сидеров да дари 10-те лева на благотворителна кауза. Можете да ми помогнете с нейния избор", написа Каролев в профила си във Facebook.

Според Каролев има няколко вида концесионна такса, като у нас прилагаме такава върху стойността на добитото, но има страни, в които се облага печалбата от дейността.

"Например, 16% такса върху печалба от около 7-8% ще бъде по-малко от 1% (ако и когато компанията изобщо има нетна печалба)", пише икономистът в имейла си.

Той дава като примери в подкрепа на тезата си, че у нас концесията не е най-ниската на света, като посочва Австралия (1%), Бразилия (1%), Чили (от 0%), Китай (от 0,5%), Перу (от 1%), Южна Африка (от 1%), САЩ (от 0%) и Канада, където методът бил друг, но процентът вероятно бил по 1%.

По думите на Каролев държавите, с които е дал пример, практически са "водещите държави в тази индустрия".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.08 2015 в 15:08

Някой тук вярва ли на каролевщини?

04.06 2015 в 15:27

Български концесионери добиват злато и в момента. Не мисля, че плащат особено по-високи такси. А както видяхме от репортажа на Нова, правят повече нарушения от чуждите (водя се само от показаното, нямам вътрешна информация).

04.06 2015 в 05:15

Ама проф Балкански, че големите мини с въглища са отдадени на концесии на български фирми. протекционизъм един вид; само че концесионната такса е НУЛА де факто, щото не я плащат. А всъщност даже НОИ им пое осигуровките на Бонов Дол. Че даже държавното Мини Марица не че общините край него сега са пред фалит.

03.06 2015 в 22:41

Пишман-Каролев, не се оплаквай от държавата, цел живот от нея цоцаш, че и сега Лукарски ти плаща заплатата.

Не апи ръката, която те храни.

03.06 2015 в 22:26

Здравейте, аз съм 18 годишен от София и имам сериозен проблем...ламтя за пари, алчен съм за пари, само пари са ми в главата, искам много пари, харча много пари, но никога не ми стигат, в момента съм останал само със 6700€ в банковата сметка спрял съм да тегля пари за да не ги профукам всичките. Мразя мизерията и никога не съм живял в бедност, ако някой може да ми даде съвет как да престана да мисля за пари моля да изкаже своето мнение, благодаря.
Неолибераст съм.

03.06 2015 в 21:43

Привествам появата на уважаемия Каролев с коментар, и при това точен. Държавата е доказано лоош стопанин по тия географски ширини изобщо. Обаче кой е предпоставил изключването на българския частен бизнес от тези едри концесионирания?

Вероятно западняците са просто по-щедри във ФИНАНСОВО "смазване" на бюрократичната машина, и затова печелят почти всички подобни големи концесии, при това с условия много изгодни за тях, и доста неизгодни за българската държава.

Може би една УМЕРЕНА ДОЗА ПРОТЕКЦИОНИЗЪМ в отделни случаи ще свърши повече работа, отколкото СТИХИЯТА НА ПАЗАРА? Тоя ПАЗАРЕН ФЕТИШИЗЪМ вероятно е допринесъл страната да бъде на опашката на най-бедните страни в Европа, абе направо даже НАЙ-БЕДНАТА. Толкова слаба икономика като българската оставена на СТИХИЯТА НА ПАЗАРА просто вече се дави и потъва, не е ли очевидно за всички?

03.06 2015 в 21:04

Някой може ли да ми каже какво хубаво е видял от някоя държавна фирма, която работи "изцяло за народа"? Ама да не е кражба, източване или някой бандитлък, моля :-) Щото аз мога да ви кажа много лоши неща, например, само от БДЖ губим по 500 000 000 лева (пак пребройте нулите) ВСЯКА година. Я познайте от три пъти къде отиват (подсказка - не е при "народа")

03.06 2015 в 19:47

а може би са богати и заради ниските такси,комунистче Балканско

03.06 2015 в 19:32

" обаче става дума за развити БОГАТИ СТРАНИ с процъфтяваща икономика,"


Не, там става въпрос за друго -- концесиите за добива са на фирма, но в почти всички случаи земята е частна собственост и фирмата плаща на собственика за ползване.

Затова въобще не може да става дума за сравнение с нашия случай.

Но неукото лапацало не ги разбира тия работи, понеже е "консултант" и "икономист" само в някои балкански държави.

ПП А у нас не е изключено концесионерът да е платил нещо на ръка предварително за одобрение на концесията и затова да се плаща на разни некадърници да заблуждават популацията.

03.06 2015 в 19:29

"Каролев поне си има дипломите за магистър и доктор по икономика."

Възможно е да ги има, но виждал ли ги е някой?