Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Янаки Стоилов: Нужни са солидни доказателства за смяната на Гешев

OFFNews 17 февруари 2022 в 20:25 3098 0

Снимка архив

Важно е да има не толкова многобройни, колкото солидни доказателства за отстраняването на главния прокурор, заяви пред БНТ бившият правосъден министър от първия служебен кабинет на Стефан Янев и настоящ конституционен съдия проф. Янаки Стоилов.

Той допълни, че едва ли този състав на ВСС ще отстрани Иван Гешев.

Вчера правосъдният министър Надежда Йорданова препотвърди, че възможно най-скоро ще стартира процедурата за отстраняване на Гешев. Тя обясни, че ще може да задейства процедурата три дни след обнародването на решението на Конституционния съд и влизането му в сила. Министърът допълни, че Конституцията предвижда три основания за отстраняването на Гешев - тежко нарушение на задълженията, системно неизпълнение на задълженията и уронване на престижа на съдебната власт, но отказа да уточни на какво основание ще поиска предсрочното му освобождаване.

Стоилов допълни, че съдебната реформа трябва да започне от ВУЗ-овете, които обучават юристи. Според него е необходимо да има единен държавен изпит с участие на Министерството на правосъдието. По думите му само така ще бъдат уеднаквени критериите за завършващите юристи.

На второ място той изтъкна, че е нужна ревизия в процедурата за случайно разпределение на делата. Бившият министър смята, че не може всеки съд да има свои правила.

Той коментира и необходимостта от разработка на съдебна карта, която да увеличи капацитета на дейността на различните съдилища. По думите му това е стъпка към въвеждането на електронно правосъдие.

Стоилов смята още, че трябва да има ефективно изпълнение на наказанията, но същевременно с това да се даде възможност на осъдените да работят.

Конституционният съдия беше категоричен, че за някои стъпки от съдебната реформа няма да са необходими реформи в основния закон:

"Хората ще разберат дали има съдебна реформа или не само обсъждайки въпроса за персоните, който е много важен, но и когато има достъпно, своевременно и справедливо правосъдие".

Зеленият сертификат

Янаки Стоилов съобщи, че днес КС е образувал дело по жалбата на депутати от "Възраждане", ГЕРБ-СДС и "Има Такъв народ" за отмяна на решението на НС за въвеждането на зелен сертификат за достъп до сградите на парламента. Той обясни, че заинтересованите институции имат срок от 1 месец, за да изпратят становища, а след това КС ще вземе решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!