Христо Иванов: ГЕРБ си търсят алиби и искат да прехвърлят на ДБ отговорността за първия мандат

OFFNews 29 ноември 2022 в 10:56 2735 5

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Очевидно е за всички, че без ДБ не може да има управление, което наистина да може да придвижи страната напред чрез смели реформи. Говоренето на ГЕРБ не е израз на сериозно намерение да се търси такова управление, а е опит за прехвърляне на отговорността за първия мандат. Все повече подозирам, че е търсене на алиби на това, че търсят сглобка на формата, който стана известен като "коалиция хартиена бюлетина".

Това заяви тази сутрин пред Nova съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Христо Иванов. Вчера депутатът от ГЕРБ Тома Биков обяви, че без участието на ДБ не може да има решение на политическата криза.

"В неделя имахме Национален съвет и обсъдихме ситуацията. Не виждаме вариант с първия мандат, но има изключително сериозно разбиране, че вторият мандат е нещо, което трябва да опитаме. Няма как да бъде лесно и комфортно, но ако не осъзнаем отгворността, ще изпуснем важни исторически прозорци - Шенген, еврозоната, съдебната реформа и превъоръжаване на армията", обясни той. 

По думите му диагнозата на ДБ за политическата криза у нас е системната корупция и именно затова е толкова ключово участието им в едно потенциално управление. 

"Аз все пак се надявам, че има сценарий, в който ще бъдем чути от ГЕРБ. Надявам се онази част при тях, която разбира ситуацията, да може да надделее. Тези хора, които са готови да движим страната напред и се надявам да надделеят в ГЕРБ, трябва да се наложат, че e нужна съдебна реформа", заяви Христо Иванов. 

 Според него пред ДБ няма добри варианти. "Нима изборите са по-добър вариант, какво ще променят за добро?", попита той. 

"Надявам се тези хора да надделеят в ГЕРБ, да надделее гледната точка, че сглобка с ДПС и връщането на комбинацията на ГЕРБ и ДПС в изпълнителната власт е неприемлива. Тя може да е много привлекателна за много хора, защото означава безконтролно консумиране на властта по начини, които сме гледали твърде много, но цената на това за страната и за участниците, ще бъде твърде голяма", обясни Христо Иванов. 

По думите му в момента не тече процес на структурирани разговори никъде и това е притеснително. Все пак съпредседателят на ДБ подчерта, че срещите в парламента, инициирани от ПП, са стъпка в правилната посока. 

"Комбинация, която ни харесва в този парламент няма. Има само комбинации, които ни харесват още по-малко и още по-малко. В комбинация, която не може да придвижи страната напред, ДБ няма да участва, защото смятаме, че това е подмяна на бъдещето, което сме обещали на нашите избиратели. Внимателно ще оценяваме всяка предложена формула", заяви лидерът на парламентарната група на ДБ. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5827

5

pisnamiotmutri

29.11 2022 в 14:19

Добре бе Ицо. Крайно време е да игнорирате този потъващ руски кораб ГЕРБ и да коментирате своя проект и партньорите от ПП. Стига с този оправдателен режим.

1017

3

IvoIvo

29.11 2022 в 12:19

Все някой им виновен и крив...

22548

1

dolivo

29.11 2022 в 11:23

Герб разбира се, и както винаги искат друг да им е виновен за последствията на простотиите дето са натворили толкоз години

А популизма им няма край, до степен на безгръбначие и неуморно назидаване
 
X

Да помогнем на украинските деца!