Хамид Хамид: Пеевски и останалите санкционирани по 'Магнитски' не могат да посрещат елементарни нужди

OFFNews 18 септември 2021 в 18:30 15223 7

Хамид Хамид

Снимка БТА, архив

Хамид Хамид на парламентарната трибуна в 46-ото Народно събрание

Бизнесменът и бивш депутат от ДПС Делян Пеевски и останалите санкционирани по т. нар. закон "Магнитски" не могат да посрещат елементарни свои нужди. Това решение ги обрича на гражданска смърт, твърди депутатът от ДПС Хамид Хамид.

"Това решение вади от гражданския оборот, обрича на гражданска смърт всяко лице, което попада в разширения списък. Елементарни нужди не могат да се плащат от лицата в него, а те са стотици", каза той в интервю за Нова тв.

Хамид е категоричен, че "ние сме доказали, има достатъчно факти, че по отношение на нашия бивш народен представител господин Делян Пеевски (...) чиновници от САЩ са подведени от лобисти. (...) Ние сме оборили всяко твърдяно нещо в мотивите на акта "Магнитски" с официални документи. Нали не мислите, че министърът на правосъдието Янаки Стоилов ще излъже, или че вицепрезидентът г-жа Илияна Йотова ще излъже, че няма данни за такива корупционни действия?".

В началото на юни 2021 г. Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и 64 компании, съгласно закона "Магнитски". Санкциите "разкриват злоупотребите на Божков, Пеевски и Желязков с публични институции с цел лична печалба и прекъсва достъпа на тези лица и техните компании до финансовата система на САЩ".

В какво са обвинени тримата вижте тук.

Санкциите означават и спиране на достъпа до банковите им сметки.

"Обърнете внимание на кръга от компаниите - разграничи нещата Хамид днес. - От 64 компании само за две се твърди, че са свързани с господин Пеевски, така че нека да разделим нещата между другите в списъка и господин Пеевски."

"Ние - увери той, визирайки ДПС - ще защитим всички наши приятели, докато не получим неопровержими факти и доказателства. В момента факти и доказателства няма. Ние държим на цялата истина, искаме всички факти да бъдат обявени публично."

За дебата по санкциите "Магнитски" в Европарламента той добави:

"Европа няма да допусне едностранни действия на която и да е държава. Ясно се чу позицията на ДПС, че няма как да се допускат действия в нарушение на европейските регламенти. Получи се доста остро писмо от Европейската комисия през външно министерство до българското правителство, в което се настояваше за бърз отговор какви са тези действия в противоречие на правото на ЕС".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1900

7

rincewind

19.09 2021 в 10:26

За сведение на товорищ Хамид. За да попаднеш под ударите на закона Магнистски, трябва да има неопровержими доказателства, които да издържат в американски съд. Нямам какво да добавя.

23293

6

Стефан

19.09 2021 в 00:41

Сега остава да научим и какво по техните мерки е "елементарни нужди".
Разпродават последните яхти и бентлита, за да купят хляб на децата си ли?
Ако още не са им спрели телефоните - да се обадят на социалните грижи. Там имат опит с милиона хора, които гладуват отдавна, почти колкото тия клети сиромаси.
Ако са им ги спрели - да се сдружат с клошарите, те са отзивчиви, и ще им кажат как да си върнат гепените милиони.

1220

5

хr4

18.09 2021 в 21:30

Ох, горките!