Хаджигенов нарече Дончева 'търгаш в политиката', макар че отново ще са заедно в Изправи се! Мутри вън!

OFFNews 25 май 2021 в 10:05 6532 0

Адв. Николай Хаджигенов разкритикува остро Татяна Дончева за коалиционните преговори с "Изправи се! Мутри вън" и БСП.

Миналата седмица бе обявено, че нейното "Движение 21" е в преговори за общо явяване с БСП на парламентарните избори на 11 юли. По-късно стана ясно, че Дончева остава в коалицията на Мая Манолова, както бе и при предходните избори.

Ето как Хаджигенов коментира ситуацията днес в сутрешния блок на БНТ 1:

"Символична социалистическа носталгия у хора, които - излизайки от левицата, не са успели да направят нищо. След това има едно желание за придобиване на неща - най-общо казано. Вие видяхте, че става въпрос за пазарлък. Истинските политици са този вид - те казват едно, а правят друго. Отказвам да бъда такъв политик."

Попитан дали Дончева е правила "пазарлъци" с коалицията на Мая Манолова, той отговори:

"Естествено. Правенето на коалиция е вид пазарлък. За съжаление, понякога излиза от рамките на нормалното или поне от моето разбиране за нормалност, но това е мой проблем."

На въпрос какво е поискала Дончева, той отговори:

"Всичко. Така, както е направила и в БСП."

По думите му "Изправи се!" не са приели тези искания, но въпреки това "Движение 21" на Дончева остава в коалицията, защото "тя беше в коалицията и предишния път. Това, което направихме сега, е репетирахме коалицията. Без никаква промяна. Търгашите в политиката искат всичко. Нашата работа е да не им дадем."

На въпрос защо тогава той остава в тази коалиция, той заяви:

"Защото някой трябва да направи трудните неща."

"Изправи се! Мутри вън!" вчера (24 май) внесе 6000 подписа за регистрация за изборите на 11 юли във формата от предишните избори.

Той подчерта, че дали ще има парламентарна група на "Изправи се!", ще бъде решено след вота, но най-вероятно такава щяло има. 

Хаджигенов коментира и темата с подслушвания на политици. По думите му той самият е сред подслушваните и това станало ясно още по време на миналогодишните летни протести. Тогава протестиращите тествали МВР, като ги пращали на различни места.

"Този тип подслушвания са престъпления. Същевременно на тях им е предадена формална законност. Това е огромен проблем у нас, огромна част от СРС-ата работят по този начин. Сигурно е, че има разрешение за подслушванията", допълни съпредседателят на коалиция "Изправи се! Мутри вън!"

Попитам за съдебната реформа, той обяви, че е рано да се говори за промени в Конституцията, а българският съд работи добре, има нужда само от "фини настройки" в законодателството. Наложително било обаче ВСС в този си състав да се смени, а прокуратурата да мине към изпълнителната власт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!