Горанов за заплата на Искров: Първо журналистите да оповестят колко взимат

Симона Костадинова 14 юли 2015 в 15:40 10621 18

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че няма представа колко е била заплатата на Иван Искров, докато беше управител на БНБ. Според него това не би трябвало да бъде тема на обществени дебати.

"Честно да ви кажа не знам колко е била заплатата на Искров и никога не съм се интересувал", каза Горанов пред журналисти в парламента. По време на днешните дебати в зала стана ясно, че заплатата на Иван Искров е била 45 хил. лева.

На въпрос защо заплата на управителя на БНБ се пази в тайна, при положение, че това е длъжност с обществен интерес, той отговори:

"Тези длъжности не са политически. В този смисъл не трябва дебатите да се съсредоточават върху това. Колко взимат министрите трябва да е ясно, колко взимат народните представители - също, но колко взимат професионалистите не е задължително да е тема на обществен дебат", каза Горанов.

Той заяви още, че оповестяването на заплатите на публичните личности било добра инициатива, която можело първо медиите да започнат.

"Това е една добра инициатива, можете да я подемете първо вашите медии - да извадите колко получавате. Вие имате претенции да имате власт върху общественото мнение също толкова, колкото народните представители", заяви финансовият министър.

Горанов коментира изказването на новия управител на БНБ Димитър Радев, че ще взима по-ниска заплата от тази, която е получавал в Международния валутен фонд, с думите: "Вероятно не всичко е пари".

Финансовият министър каза още, че не можело например да управляваш банкова система със 100 млрд. активи за 1000 лв заплата. "Заплатите в търговските банки, където отговорността е по-ниска, са доста по-високи. Това е тема на обществен дебат, която е решаваща- за висока отговорност и за важни решения, трябва да се получава високо възнаграждение", каза Горанов.

Според него е имало опити за политическа търговия при избора на Димитър Радев за управител на БНБ, но те не са били допуснати. Той обаче отказа да каже, коя политическа сила е притискала управляващите за избора на гуверньор с думите: "наблюдавайте целя дебат и ще отгатнете".

"Видяхте гласуването. Очевидно по-голяма част от политическите партии не са разчитали на такава търговия. Затова те съвсем безкористно подкрепиха един от кандидатите", каза Горанова.

Горанов каза още, че не вижда нищо лошо в запазването на давама от подуправителите на БНБ.

"За мен в БНБ трябва да има професионалисти. Ако има някаква връзка например на подуправителя на управление "Емисионно" с кризата КТБ - изречете я и да го решаваме", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!