Горанов за заплата на Искров: Първо журналистите да оповестят колко взимат

Симона Костадинова Последна промяна на 14 юли 2015 в 15:40 10089 18

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че няма представа колко е била заплатата на Иван Искров, докато беше управител на БНБ. Според него това не би трябвало да бъде тема на обществени дебати.

"Честно да ви кажа не знам колко е била заплатата на Искров и никога не съм се интересувал", каза Горанов пред журналисти в парламента. По време на днешните дебати в зала стана ясно, че заплатата на Иван Искров е била 45 хил. лева.

На въпрос защо заплата на управителя на БНБ се пази в тайна, при положение, че това е длъжност с обществен интерес, той отговори:

"Тези длъжности не са политически. В този смисъл не трябва дебатите да се съсредоточават върху това. Колко взимат министрите трябва да е ясно, колко взимат народните представители - също, но колко взимат професионалистите не е задължително да е тема на обществен дебат", каза Горанов.

Той заяви още, че оповестяването на заплатите на публичните личности било добра инициатива, която можело първо медиите да започнат.

"Това е една добра инициатива, можете да я подемете първо вашите медии - да извадите колко получавате. Вие имате претенции да имате власт върху общественото мнение също толкова, колкото народните представители", заяви финансовият министър.

Горанов коментира изказването на новия управител на БНБ Димитър Радев, че ще взима по-ниска заплата от тази, която е получавал в Международния валутен фонд, с думите: "Вероятно не всичко е пари".

Финансовият министър каза още, че не можело например да управляваш банкова система със 100 млрд. активи за 1000 лв заплата. "Заплатите в търговските банки, където отговорността е по-ниска, са доста по-високи. Това е тема на обществен дебат, която е решаваща- за висока отговорност и за важни решения, трябва да се получава високо възнаграждение", каза Горанов.

Според него е имало опити за политическа търговия при избора на Димитър Радев за управител на БНБ, но те не са били допуснати. Той обаче отказа да каже, коя политическа сила е притискала управляващите за избора на гуверньор с думите: "наблюдавайте целя дебат и ще отгатнете".

"Видяхте гласуването. Очевидно по-голяма част от политическите партии не са разчитали на такава търговия. Затова те съвсем безкористно подкрепиха един от кандидатите", каза Горанова.

Горанов каза още, че не вижда нищо лошо в запазването на давама от подуправителите на БНБ.

"За мен в БНБ трябва да има професионалисти. Ако има някаква връзка например на подуправителя на управление "Емисионно" с кризата КТБ - изречете я и да го решаваме", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.07 2015 в 23:46

БНБ е държавна институция и парите за заплати идват от данъкоплатците. Щом данъкоплатеца плаща заплата на някой то е редно да е публично известно колко. Журналистите в частните медии не са длъжни да казват колко получават.

14.07 2015 в 22:30

Никой от избороените не може да оповести, защото всички вземат и под масата.

14.07 2015 в 20:36

Нали никой тук не се заблуждава, че заплатата му е основният доход на този боклук?

Никой на висок държавен пост не живее от заплата, независимо колко висока е тя. Този е пределно ясен, но тук въпросът е в наглостта на министърчето. Първо другите да си кажели заплатите, после щели давидят дали да оповестят тази. Като че ли има място за сравнение. Никой не се вълнува от заплатите на репортерите. Те имат много по-малка вина за времето, през което се помпаше пирамидата КТБ. Все пак, и те са в основната си част на работа в Доган Хабер Груп. Кой му позволява на Доган да се вихри толкова е част от цялата картина, в която и този боклук Искров е детайл.

14.07 2015 в 19:46

Наложително е да се приведат някои данни за сравнение за да видим как заплатата на "професионалиста" искров (с малка буква) се вмества в картинката.

Заплата на президента на САЩ (на годишна основа) - 250 000 долара годишно
Заплата да произволен държавен служител в САЩ, включително президент на Федералния Резерв - най-влиятелната централна банка в света - максимум не по-голяма от тази на президента, т.е. 250 хил. годишно

Заплата на шеф на БНБ, на годишна основа, щото е по-добър от Обама и Джанет Йелън взети заедно, приведена в долари - 305 000 долара.

Да вземаш заплата по-голяма от президента на САЩ, да си началник на централна банка допуснала фалит на системна търговска банка, и да получаваш такива пари - за това се иска не просто наглост, затова се иска невиждана наглост.

14.07 2015 в 18:24

"Плащаме 22 млн. за заплати на чиновниците в БНБ
Това показва одитен доклад на Сметната палата за бюджетните разходи на институцията през 2013 г

14.07 2015 в 17:46

Само му вижте "фейса" на този министЕр, и трябва да спрете да го коментирате. Не, че има вина, че се е родил такъв, но... Винаги се познава когато прави несвойствени за него дейности, примерно когато мисли..... напрегнат е някак си...

14.07 2015 в 17:38

Ей, нещастник, конбекон ли си, кво си...

Тоя ли е образован, бе, месир прост?! На този случаен елемент съм му батко с 2 години, та не ми говори за соца. За сметка на това, имам по-солидно образование от това леке. Виж му публичната биография, щом не си достатъчно икономически активен, за да си наясно и с останалите му "качества".

Този боклук има по-малък ценз и от онзи нещастник Делян Добрев, бе! Ако бяхме нормална държава, този щеше да е максимум началник отдел в някое държавно учрежденийце и това щеше да му е таванът.

14.07 2015 в 17:38

Не виждам какво лошо шефът на БНБ да взима такава заплата, при положение че изпълнителните директори на частните банки взимат подобни заплати. Въпросът е да си върши съвестно работата. От тази гледна точка не е проблемът заплатата на Искров, а че защитава чужди интереси, а не тези на данъкоплатците.

14.07 2015 в 17:20

тоя малък член и той се готви след заема да се курдише некъде на синекур най-малко с толкова, затова не ще да се знае много кво-що.

естествено, заплатката ще му капе от същия заем.

а тъпаците да го изплащат.

14.07 2015 в 16:50

"Според него, това не би трябвало да е тема на обществени дебати" .... :) .. някой пак не е внимавал в часа по логика.

Обичам да ги слушам, как се мъчат, да дебатират в публицистични предавания. Референдум по БНТ е хубаво. Аргументират се като първолаци.