Главчев води комисията за имунитета на Сидеров, мислят седмица

Симона Костадинова 28 октомври 2015 в 10:25 8903 13

Парламентът създаде временна комисия, която ще реши дали имунитетите на лидера на "Атака" Волен Сидеров и неговия съпартиец Десислав Чуколов да бъде свалени. 

Решенето беше прието с 136 гласа "за" и 11 "против". "Атака" гласуваха против.

Съставът на комисия също беше определен, тя включва 17 народни представители - по двама от всяка парламентарна група и един независим. Нейн председател ще е Димитър Главчев от ГЕРБ. Останалите членове са: Десислава Атанасова (ГЕРБ), Чавдар Георгиев (БСП) и Атанас Зафиров (БСП), Четин Казак (ДПС), Хамид Хамид(ДПС), Антони Тренчев (РБ) и Гроздан Караджов (РБ), Християн Митев (ПФ), Емил Димитров- Ревизоро (ПФ), Стефан Кенов (БДЦ), Георги Ковачев (БДЦ), Явор Нотев (Атака) и Илиан Тодоров (Атака), Светослав Белемезов (АБВ), Лъчезар Никифоров (АБВ) и Ана Баракова.

Комисията се създава за срок от една седмица и през това време трябва да проучи дали Сидеров и Чуколов са извършили достатъчно престъпления от общ характер, за да им бъде свален депутатският имунитет.

Преди гласуването депутатът от "Атака" и адвокат на Сидеров Явор Нотев се опита да отложи създаването на комисията, но депутатите отхвърлиха предложението.

Лидерът на "Атака" не се отказа сам от имунитета си и това доведе до създаването на комисията.

Имунитетът на Сидеров беше поискан от главния прокурор Сотир Цацаров, след като лидерът на „Атака“ и Десислав Чуколов от партията предизвикаха среднощна проверка в центъра на София за продажба на наркотици и цигари без бандерол. Тогава те се държаха арогантно не само със събралите се хора, но и с полицаите, който се бяха отзовали на сигнала.

Дни по-късно Сидеров нахлу в НАТФИЗ. Действията му се повториха и в изборната нощ, когато стана ясно, че "Атака" е спечелила едва около 3% от гласовете на местния вот в страната. Тогава той държа арогантно със студенти и журналисти, защото има "граждански дълг". Сидеров размахваше депутатската си карта като оръжие, а негови съпартийци и "журналисти" от телевизията на "Атака" блъскаха хората.

На място пристигна вътрешният министър Румяна Бъчварова, а след това Сидеров беше извлечен от сградата на академията от служители на МВР и бе закаран в 1-во РПУ с патрулка. Няколко часа по-късно той потегли с линейка от районното, като обвини полицаите, че са го пребили.

Това не беше единственият скандал със Сидеров в изборния ден. Тогава той демонстративно скъса бюлетината, която му беше подадена за гласуване в националния референдум. Лидерът на "Атака" отправи и неприлични призиви към президента Росен Плевнелиев.

Преди изборите лидерът на "Атака" имаше и показна акция на Ларгото. Тогава той заплаши полицията, че ще се стигне до кървав сблъсък.

При всички тези случаи очевидци разказват, че Сидеров е бил във видимо неадекватно състояние.

През март 2014 г. Сидеров нападна трима младежи пред НАТФИЗ. И при този случай свидетели разказаха, че политикът е бил в нетрезво състояние.

Лидерът на "Атака" е подсъдим и в дело за хулиганство заради инцидента на летище „Варна“ от миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!