Гешев отново в НС: Този път ще го изслушва правната комисия

Йорданка Веселинова 21 юли 2022 в 06:30 1456 1

Архив

Снимка БГНЕС/Спасияна Сергиева

Иван Гешев

Главният прокурор отново ще отговаря на въпроси на народните представители. Днес на извънредно заседание парламентарната правна комисия ще изслуша Иван Гешев.

Той трябва да отговаря на въпроси относно прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи.

Миналата седмица Иван Гешев също беше в НС, но тогава бе извикан от антикорупционната парламентарна комисия, където трябваше да отговаря за снимките с кюлчетата и пачките на Бойко Борисов.

Гешев дойде в НС и се скара на депутатите, че са го извикали

Поводът е изявлението на Томаш Здеховски относно петорна експертиза, извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент. Той обаче се позовава на информация от българската прокуратура, а не на резултати от някаква експертиза. Ден по-късно пред OFFNews Здеховски обясни, че констатациите за снимките в София са на българската прокуратура, а евродепутатите само са приели за сведение писмото от Прокуратурата на Република България. Здеховски предостави и пълния текст на писмото, изпратено от България.

Междувременно Клаудио Манда - евродепутат и говорител на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент заяви, че "няма позиция на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, която казва, че обвиненията и снимките от дома на г-н Борисов са манипулирани или фалшиви".

"Това, което групата на ЕНП се опита да внуши тази сутрин, е ясен удар върху авторитета на ЕС. Ние не можем и няма да позволим Европейският парламент да служи на личните интереси на г-н Борисов", добавя той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!