Евродепутат: Петорна експертиза на българската прокуратура доказа, че снимките с кюлчетата на Борисов са манипулирани

Томаш Здеховски обяви, че е разпитана дори камериерката на бившия премиер

OFFNews 13 юли 2022 в 12:41 20027 11

Здеховски

Снимка БНР

Томаш Здеховски

Петорна компютърна експертиза на снимките и видеото с бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция "Бояна", показва, че те са били манипулирани.

Това сензационна разкритие направи председателстващият комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент и ръководител на мисията в България през април Томаш Здеховски, като се позова на предоставена от българската прокуратура информация.

"Експертизата показа, че снимките и видеото са манипулирани. Има много несъответствия в резолюцията на банкнотите в сравнение с другите обекти на снимките, на водните знаци, холографските стикери, светлината и сенките на обектите", обясни Здеховски.

"На няколко пъти обсъждахме случай от висок обществен интерес под наблюдението на Специализираната прокуратура в България и от Софийската градска прокуратура за процесуалните действия, свързани със снимки от вилата на бившия български премиер Бойко Борисов. Българската прокуратура предостави повече информация, която искам да споделя с вас от съображения за прозрачност. Относно процесуалните действия, свързани със снимки от вилата на бившия премиер Бойко Борисов - по време на предварителното производство бяха проведени редица следствени мероприятия. Бяха назначени общо пет технически компютърни експертизи за изследване на публикуваните снимки и видео. Накратко - изследването показа, че снимките и видеото са манипулирани. Метаданните на някои от тях са били премахнати. Някои от снимките изглежда са направени във време, когато бившия премиер е изпълнявал официални функции извън дома си. Според експертите позицията на обекти на различните снимки е една и също, въпреки че се твърди, че снимките са правени в интервал на година и половина… Беше разпитвана и камериерката на г-н Борисов и тя твърди, че никога не е имало пари или златни слитъци в чекмеджетата. Това е всичко и ако искате да получите това писмо от прокуратурата, ще ви го дам, защото то не е тайна", каза още Здеховски.

По-късно евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков потвърди новината.

"Тази петорна компютърна експертиза показва, че снимките са били манипулирани, че резолюцията на част от обектите в снимките като парите и златните кюлчета се различава от тази на останалите обекти в снимките. Оказа се също така, че по време на разпитите със служители в резиденцията те никога не са виждали подобни обекти и че самите данни в снимките навеждат на мисълта, че те са направени в порядъка на година и половина. Но изследванията на експертите показват, че обектите в снимките не са помръднали тази година и половина. Та заключението, което направи г-н Здеховски, е, че самите снимки и видеото са били манипулирани с цел да наведат на дадени изводи, макар те в случая да не са валидни", коментира Новаков.

ГЕРБ също взе думата в кулоарите на българския парламент, за да заяви, че още от началото си е проличала манипулацията.

"От началото беше ясно, че тези снимки и видеа, които се разпространяваха по всички медии, бяха манипулирани, и то с цел да обслужат едни или други нечистоплътни партийни интереси. Радвам се, че това се доказа след петорна експертиза, и то от Брюксел", обяви депутатът Дани Каназирева. 

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева отказа коментар, като обясни пред бТВ, че става въпрос за служебна комуникация между българската и европейската прокуратура.

Правосъдният министър Надежда Йорданова коментира след заседание на кабинета в оставка, че във ведомството й не разполагат с експертизата, Гешев е намерил за необходимо да информира ЕП, но не и българските депутати.

"Смятам, че главният прокурор Гешев дължи същото уважение и ниво на информираност и спрямо български народни представители. Казвам това, защото обичайно главният прокурор отказва да информира българското Народно събрание по текущи производства", заяви Йорданова.

Снимките с кюлчетата и пачките с евро се появиха през 2020 г. В края на юли СГП се самосезира по публикации в средствата за масово осведомяване и образува досъдебно производство за престъпление по чл. 339а, ал. 1 от НК - използване без надлежно разрешение по закон на специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация.

На 22 декември м.г. прокуратурата спря производството заради неразкриване на извършителя на престъплението.

В края на януари 2022 г. премиерът Кирил Петков, министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов, както и главният прокурор Иван Гешев трябваше да бъдат изслушани от мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент за ситуацията в България. Част от въпросите към Иван Гешев бяха свързани с разследваният за т.нар. „Барселонагейт“, както и прословутите кюлчета - и за двете се твърди, че са с участието на бившия премиер Бойко Борисов.

При връщането си от Брюксел Гешев призна, че е имало въпроси по двете дела, но обясни, че разследването по "Барселонагейт" не е приключено, изпратени са европейски заповеди за разследване, отговор обаче не е получен от Испания. Какво е отговорил за кюлчетата не се разбра.

В последния месец от миналата година Софийската градска прокуратура възложи на БНБ експертиза и поиска от централната банка да даде информация по серийните номера на банкнотите и кюлчетата.

Лидерът на ГЕРБ пък обяви снимките за класически компромат, изфабрикуван от противниците му, и се ожали, че спи по анцуг, за да не стане отново жертва на нечий обектив. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

12

хr4

13.07 2022 в 20:10

То и на децата беше ясно, че снимките с "кюлчета и пачки" са постановка. Важното е друго-те МНОГО точно описваха манталитета на Толупа и Му залепнаха идеално!

5827

11

pisnamiotmutri

13.07 2022 в 18:17

Наши хора ама съобщено от Брюксел през ЕНП за повече легитимност.

5827

10

pisnamiotmutri

13.07 2022 в 18:16

Мата Хари да си отдъхне. ЕНП пак предаде България и законноста заради шепа депутати на мафията и Русия

14469

9

случайно прочетох

13.07 2022 в 17:56

Томашчо, парички дадоха ли ти или си глупав?

925

5

ешо

13.07 2022 в 15:16

ааа българската прокуратура значи всичко е ясно

4036

4

lans link

13.07 2022 в 14:30

Той и слона има големи уши, за да може да лети, но не сме виждали летящ слон, защото е литнал нависоко.