Гешев дойде в НС и се скара на депутатите, че са го извикали

Главният прокурор не знаел за какво го е поканила антикорупционната комисия в НС

Йорданка Веселинова 15 юли 2022 в 12:13 5322 2

Архив

Снимка БТА/Цветомир Петров

Иван Гешев

Главният прокурор Иван Гешев дойде в парламента. Той обаче не каза и дума за снимките с кюлчетата и пачките на Бойко Борисов и вместо това се скара на депутатите, че го извикали за изслушване.

"Главният прокурор не е длъжен да се явява в парламентарни комисии, а в правна комисия, както е и последното решение на КС, може да представя само обобщена и аналитична информация, а не информация по конкретни досъдебни производства", каза той.

След това Гешев заговори за важността на взаимоотношенията на различните власти, за които трябва да се проявява уважение. Той се скара на депутатите, че го поканили вчера в 16 ч. и поискали документи до 17 ч.

На въпрос за снимките с кюлчетата той отговори така:

"Аз не знам за какво ме викат сега."

Вчера парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията обяви извънредно заседание, на което освен Гешев в комисията ще присъстват и евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов ("БиволЪ") и Иван Бакалов (e-vestnik.bg).

Поводът е изявлението на Томаш Здеховски относно петорна експертиза, извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

Преди два дни Здеховски заяви, че петорна компютърна експертиза на снимките и видеото с бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция "Бояна", показва, че те са били манипулирани.

Той очаче се позовава на информация от българската прокуратура, а не на резултати от някаква експертиза. По-късно говорителят на главния прокурор Сийка Милева отказа коментар, като обясни пред бТВ, че става въпрос за служебна комуникация между българската и европейската прокуратура. Правосъдният министър Надежда Йорданова коментира след заседание на кабинета в оставка, че във ведомството й не разполагат с експертизата, Гешев е намерил за необходимо да информира ЕП, но не и българските депутати.

В сряда вечерта обаче Клаудио Манда - евродепутат и говорител на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент заяви, че "няма позиция на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, която казва, че обвиненията и снимките от дома на г-н Борисов са манипулирани или фалшиви".

"Това, което групата на ЕНП се опита да внуши тази сутрин, е ясен удар върху авторитета на ЕС. Ние не можем и няма да позволим Европейският парламент да служи на личните интереси на г-н Борисов", добавя той.

В четвъртък пред OFFNews Томаш Здеховски обясни, че констатациите за снимките в София са на българската прокуратура, а евродепутатите само са приели за сведение писмото от Прокуратурата на Република България. Здеховски предостави и пълния текст на писмото, изпратено от България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12073

3

IvanofRumen

15.07 2022 в 13:04

Нагъл, много нагъл каскет! Това може да се случи единствено в кочината създадена от Доган и простака. Така или иначе този пазител на мафията един ден ще бъде арестуван и ще е в затвора.

5827

1

pisnamiotmutri

15.07 2022 в 12:27

Забравихте ли, че пачките ги има и на видео???? Каква е тази къса памет
 
X

Подкастът на OFFNews