Версията за фалшивите снимки от спалнята на Борисов няма да мине пред Европарламента

Георги Савчев 13 юли 2022 в 22:26 32654 6

Снимка от спалнята на Борисов

Снимка Анонимен източник

Снимка от спалнята на Борисов

"Искаме да е ясно - няма позиция на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, която казва, че обвиненията и снимките от дома на г-н Борисов са манипулирани или фалшиви. Това, което групата на ЕНП се опита да внуши тази сутрин, е ясен удар върху авторитета на ЕС. Ние не можем и няма да позволим Европейският парламент да служи на личните интереси на г-н Борисов."

Това заяви в сряда вечерта Клаудио Манда - евродепутат и говорител на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

"Абсолютно неприемлив е начинът, по който Европейската народна партия манипулира днешното заседание на Комисията по бюджетен контрол на ЕП. Трябва да изясним, че единственото нещо, което чухме днес, бе заявлението, направено от българската специализирана прокуратура, прочетено от Томаш Здеховски от групата на ЕНП, заместващ председателя на комисията Моника Холмайер, също от групата на ЕНП, към която принадлежи и партията на г-н Борисов ГЕРБ. Това е очевиден опит на ЕНП да използва институциите на ЕС в скандален опит да изчисти образа на бившия български премиер от много тежките обвинения в корупция, които доведоха до неговата загуба на парламентарните избори миналата година" - каза Клаудио Манда.

Според него "недопустимото поведение на ЕНП тази сутрин е само едната страна на монетата, а другата са документите, изпратени от българската специализирана прокуратура. Никой в Европа не е забравил хвърлената сянка на съмнение, че тази българска институция е силно повлияна от г-н Борисов и неговата партия".

"Освен това, всички евродепутати от всички политически групи трябва да имат предварително документите, които обсъждаме по време на нашите заседания. Нищо от това не беше направено с писмото, което г-н Здеховски прочете тази сутрин. Това кара нас, социалистите и демократите, да си задаваме въпроса - не се ли опитва групата на ЕНП да изчисти образа на български политици с помощта на български институции, които са длъжни да бъдат политически неутрални, за да служат на българските и европейските граждани?" - попита Клаудио Манда.

Пенкова: Не може публично да се споделят доказателства в текущо разследване

"Недопустимо е селективното изпращане на информация от българските власти до представители само на определена политическа сила. Недопостумо е да се споделя противоречива информация, която не е официално становище на прокуратурата, без предварителното знание на членовете на комисията в точки, нефигуриращи в дневния ред на заседанието, заяви и евродепутатът от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Цветелина Пенкова, която е член на Комисията по бюджетен контрол.

Според нея „поведението на г-н Здеховски хвърля сянка върху интегритета на Европейския парламент, тъй като е правно неприемливо публично да се споделят доказателства в текущо разследване, без съгласието на съдебния орган.“

„Свободната интерпретация на г-н Здеховски на непублични документи и кореспонденция оставя усещането за политизиране на случая в условията на политическа криза в България“, смята Цветелина Пенкова.

Какво е съобщил Иван Гешев в писмото?

"ГЕРБ и ЕНП забъркват скандал и използват освен Европейския парламент, и българската прокуратура. Не е вярно, че Брюксел е установил, че снимките и видеото от дома на Бойко Борисов с кюлчетата злато са манипулирани, както твърдят от ГЕРБ. В нито един документ на Европейския парламент няма подобно заключение. Нещо повече – такава констатация няма и в писмото на българската прокуратура" - заяви евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Елена Йончева.

"Томаш Здеховски съобщи, че в писмо на главния прокурор Иван Гешев се посочва, че са извършени пет експертизи на снимките и видеото на чекмеджето в дома на Бойко Борисов. Те са манипулирани, заяви той. Като член на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент, която наблюдава ситуацията в България, разполагам с писмото от България. То е получено в края на юни и в мониторинговата група, която беше на посещение в София през есента на 2021 г. Не сме го коментирали, защото в него няма съществен напредък по поставените въпроси за разследвания от обществен интерес – Барселонагейт, кюлчетата в чекмеджето в спалнята на бившия премиер Бойко Борисов и др. По отношение на изследването на снимките изрично е написано – „Установено е, че доколкото анализираните файлове не са оригиналните, а копия от тях, не е възможно да се установи точно какво и кога е било заснето" - каза Елена Йончева.

Като член на мониторинговата група още в четвъртък ще предложа да се насрочи изслушване за ситуацията в България през есента. Съществува голяма вероятност на него да бъде поканен главният прокурор, за да обясни напредъка на работата по случаите със снимките с кюлчетата и Барселонагейт, съобщи евродепутатът.

Според нея "Томаш Здеховски превратно интерпретира информацията".

"Четири от петте експертизи на файловете със снимките и видеозаписа с кюлчетата приключват със заключение, че категорични изводи не могат да се направят. Установено е, че са променени метаданните на файловете, за да не се вижда датата, на която са направени, нито устройството, което е използвано. Едно единствено вещо лице твърди, че има разлика в резолюциите на някои изображения. Това, както и фактът, че файловете не са оригинални, „поставя под съмнение истиността на заснетите изображения“ - обясни Елена Йончева.

Информация и по Барселонагейт

"Писмото от България е получено в отговор на въпроси, поставени по време на мисия от европейски депутати в София през април. Томаш Здеховски беше начело на мисията. В същото писмо има информация и по случая Барселонагейт, но тя не беше съобщена, нито и прогнозата на главния прокурор, че е възможно работата по делото да спре заради закриването на специализираното правосъдие" - заяви още Йончева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

6

Atan

14.07 2022 в 10:57

Мутри има и в чужбина.

12073

4

IvanofRumen

13.07 2022 в 22:42

"водните знаци, холографските стикери на банкнотите." И кой е взел в ръце поне една банкнота, за да види водните знаци. Егати и доказателствата само от снимка на чекмедже.

-240

3

редовно четящ

13.07 2022 в 22:40

Тиквун явно много здраво спонсорира енп.

12073

2

IvanofRumen

13.07 2022 в 22:36

EНП е мафиотска структура.

4038

1

Moirae

13.07 2022 в 22:31

Естествено. Егати мутраджийските номерца. И това се нарича прокуратура! В страна от ЕС. Заради тези прокуратура и ВСС сме осакатена държава.