Гешев и Кирил Петков ще се явят пред комисията за върховенство на закона в ЕП

Георги А. Ангелов 26 януари 2022 в 13:46 4744 1

Снимка БТА/Цветомир Петров

Главният прокурор Иван Гешев и премиерът Кирил Петков ще бъдат изслушани утре от мониторинговата група на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент.  

Новината бе потвърдена от източници на OFFNews.

Междувременно, от прокуратурата изпратиха съобщение, че главният прокурор Иван Гешев е на посещение в Брюксел, на "което ще запознае европейските парламентаристи с проблемите, свързани със защита правата на ЛГБТИ-общността, малцинствени групи и хората в неравностойно положение и ролята на прокуратурата за тяхното преодоляване, както и с водещата роля на институцията по недопускане на зловредно чуждестранно влияние, засягащо интересите на Европейския съюз и страните членки на НАТО".

За изслушването от LIBE пише, че "Гешев ще се включи от Европейския парламент и в организираната от членовете на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи дистанционна среща, посветена на наблюдение на демокрацията, върховенството на правото и човешките права в България". 

Заседанието ще започне с въпроси към Гешев, след което ще говорят премиерът Кирил Петков, правосъдният министър Надежда Йорданова и министърът на културата Атанас Атанасов. 

Евродепутатът Елена Йончева, която е единственият българин, член на мониторинговата група, обясни пред БНР в събота, че в комисията има конкретни въпроси – дали предвижданите реформи в прокуратурата и КПКОНПИ отговарят на препоръките на Венецианската комисия; как главният прокурор ще носи отговорност; докъде са стигнали разследванията за „Барселонагейт“, за кюлчетата злато на снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов, за аудиозаписа, в който той заплашва бизнесмен и политически опонент; какво се прави за борба с ендемичната корупция и по-специално – сделките за изграждането на големите инфраструктурни проекти.

Изслушването е част от мащабно наблюдение на ситуацията в България. От 2021 г. Европейската комисия обвързва европейското финансиране за държавите членки със спазването на върховенството на закона. В дискусията трябва да се изясни дали управляващите в България ще предприемат мерки, така че да не се стига до наказателна процедура.

Кирил Петков ще има среща и с новоизбраната председателка на Европейския парламент Роберта Мецола. 

Бившият премиер Бойко Борисов също бе поканен на предишните заседания на комисията за България по време на мандата си, но не намери за нужно да се отзове на поканите на комисия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!