Германският президент от София: Излизане на Великобритания ще е загуба за цяла Европа

OFFNews 23 юни 2016 в 13:54 3834 6

Германският президент от София: Излизане на Великобритания ще е загуба за цяла Европа

Германският президент Йоахим Гаук, който е на посещение в България, коментира британския референдум за излизане или оставане в Европейския съюз пред студенти в Софийския университет. По думите му евентуално излизане на Великобритания от Европейския съюз би било загуба за цяла Европа.

Великобритания бе символ на дълга демократична традиция. Нейният глас повече от 40 години има тежест в Европейския съюз. Едно излизане би било загуба за цяла Европа. Най-доброто нещо в дебата за Брекзит беше самият дебат. Той извади наяве едно недоволство от ЕС, което преди това често оставаше скрито. То даде импулси за реформи, каза той.

Българският президент Росен Плевнелиев заяви, че ако Великобритания напусне ЕС, Съюзът ще се дестабилизира трайно. 

След две кървави световни войни единственият извод, единствената работеща формула, единствената работеща идея беше тази - как да няма повече война в Европа. Единственият начин е, когато народите постигнат такова ниво на сътрудничество, такова ниво на интеграция, което прави бъдеща война невъзможна, каза държавният глава.

Президентът апелира националните правителства да не прехвърлят вината за неуспехите върху Брюксел, като същевременно си приписват успехите на Европейския съюз. Държавният глава беше категоричен, че процесът на европейската интеграция няма да застраши суверенитета на държавите членки. „Силата на Европейския съюз е именно в националните държави. Никой не е отнел тази сила от тях и никой няма намерение да я отнема. Тежката дума в ЕС имат самите лидери на всяка държава“, посочи президентът, цитиран от прессекретариата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

63994

4

Red or Dead

23.06 2016 в 20:49

“““С Плевнелиев пък никой не може да се мери във верноподаничество – този човек и собствения си задник ще целува, за да докаже, колко е предан на евроатлантическите ценности.
Думите на Алековия герой – „Ти ще цалунеш ръка, аз – двете ръце; ти ще цалунеш скута, аз – краката; ти ще цалунеш на друго място, аз – на още по-друго място. Че ти с мен ли ще се надпреварваш бе, кьорпе?“ – трябва да ги изпишат на фасадата на външното ни министерство.““““““

К.Кеворкян!

http://s018.radikal.ru/i507/1606/b4/a8e4b46a8beb.jpg

10564

3

ultra-73

23.06 2016 в 14:51

Евентуален brexit ще бъде най-големият подарък, поднесен на тепсия, който британците биха направили на Жужи!

21668

2

Руслан

23.06 2016 в 14:45

колега?!
немец, президент, пастор?
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков