ГЕРБ-СДС настоява за общо управление и равно участие в правителството

Според Десислава Атанасова утре ще има лидерска среща за търсене на обща платформа

OFFNews 24 април 2023 в 09:37 1066 1

Атанасова

Снимка БГНЕС

Десислава Атанасова

Предстои лидерска среща между председателите на всички парламентарни групи в 49-ия парламент и тя вероятно ще е утре, съобщи шефът на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова пред БНР. По думите й тя задължително трябва да се състои преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

"Лидерският разговор вероятно ще се случи до часове, предполагам утре. Това трябва да е съобразено с програмите на всички председатели на парламентарни групи. Трябва да има откровен разговор с всички лидери и политически групи в парламента. Изключително много предизвикателства има", коментира тя.

Според нея всички варианти са възможни и всички варианти не са изчерпани, за да се създаде стабилно и редовно правителство. Щети може би ще понесе всяка от партиите, но всички трябва да поемат този риск.

Атанасова напомни, че вече има прояви на разум и за кратко се е загърбило политическото его при формирането на работните екипи.

"Това е първа стъпка за нормалност на политическия тон и за търсене на обща платформа, върху която да стъпят приоритетите за общо управление. След като тази стъпка беше направена, разговорът като че ли спря. Надявам се да е спрял за малко. Посоката, към която се стремим, не е отново противопоставяне и изостряне на политическите партии. Напротив - разумни решения и съвсем осъзната отговорност. Надявам се на разум", изтъкна тя.

Атанасова посочи и вариантите:

"Първо - да убедим втората по големина ПГ заедно да споделим отговорността за общо правителство. Тук мандатите нямат значение, дали ще се реализира с първия или втория мандат. Ако срещаме съпротива и търсене на индулгенция зад решения на националните съвети, в смисъла на - ние с ГЕРБ никога няма да управляваме, няма да бъдем в общо правителство, но искаме тяхната подкрепа, ако получат втория мандат, то разговорът става абсолютно безпредметен. Въпреки това ще опитаме още веднъж. След това е напълно естествено да поканим всички останали на разговори за това какво следва".

Десислава Атанасова обясни, че няма никаква логика първата политическа сила да се откаже да реализира мандата в полза на втората, за да отговори на поставените условия и ултиматуми.

"Ако не се договорим за общо управление с равно участие, тогава е напълно безсмислено да продължават разговорите, които да симулират добрия тон, а да не стигат до краен резултат", категорична бе тя.

По думите й първата стъпка е съгласие за общи политики. Втората - за споделяне на отговорността и взаимен контрол между двете политически групи. Съставът на правителство е последната стъпка.

Ако няма политическо разбирателство, алтернативата е отново избори, каза още Десислава Атанасова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

1

ob1

24.04 2023 в 13:17

Равно участие може да имате с ДуПиСе, не с нормални партии. Май нищо от казаното до момента не ви е влязло в празните глави, а?
Изборът ви е много, ама много прост - или управлявате с Доган (и отивате на бунището) или гласувате каквото ви кажат от ПП-ДБ без да имате дял в управлението (на бунището отиват тиквата и най-приближените му). Това е.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки