ГЕРБ предложи преброяването на населението да закъснее и да е след изборите

Рени Петрова 09 декември 2020 в 21:17 3943 0

Двама депутати от ГЕРБ са внесли предложение за законови промени, чрез които правителството може да промени срока за преброяването на населението заради обявената епидемична обстановка.

Предстоящото преброяване на населението е в периода 22 януари - 15 февруари 2021 г. и е фиксирано в Закона за преброяването на населението.

Депутатите от ГЕРБ Александър Ненков и Александър Иванов предлагат чрез решение на Министерски съвет да бъде променен срокът за провеждане на преброяването, но не посочват срок за отмяна и кога да бъде проведено то.

Другото предложение, изпратено до председателя на парламента от Ненков и Иванов, е да се промени и срокът за изготвяне на доклад от преброяването - от 31 декември 2021 г. да стане "едногодишен от провеждането на преброяването".

В мотивите си Ненков и Иванов пишат, че предвид епидемиологичната обстановка в страната и невъзможността да се предвиди развитието на епидемията през януари и февруари, съществува реален риск от сериозни проблеми при провеждането на преброяването, особено при преброяването с преброители, което изисква директен контакт с лицата и посещение на домакинствата и жилищата.

„Електронното преброяване няма да се повлияе пряко от епидемиологичната обстановка, но работата на преброителите ще бъде сериозно затруднена“, добавят те.

Депутатите посочват, че рисковете от провеждането на преброяване с преброители ще доведе до неизпълнение на задълженията на страната към европейското законодателство и налагане на санкции на България.

Така на практика двамата народни представители могат да отложат преброяването, което е непосредствено преди парламентарните избори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови