ГЕРБ пита изведен ли е извън страната купувачът на фирмата на Спецов

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2021 в 14:57 2999 0

Поредна атака срещу шефа на НАП Румен Спецов предприе бившият депутат от ГЕРБ Тома Биков, който заедно с кандидата на партията за 46-ия парламент Александър Иванов отиде във финансовото министерство, за да пита "наистина ли малоимотното лице Данаил Николов, на когото Спецов прехвърля своя фирма с 1,5 млн. лв. дългове, е изведен от страната малко след като се разчува за сделката".

Вчера Биков показа "офиса" на Данаил Николов в изоставена кирпичена къща в драгоманското село Ялботина. 

"В духа на широко прокламирания лозунг за прозрачно и почтено управление очакваме отговор на този въпрос от Бойко Рашков и Асен Василев. Въпросът е изключително сериозен, защото в момента на Спецов е делегирана отговорност да проверява редица големи фирми в държавата. Задължително условие за такъв ревизор е да има чисто минало", обяснява днес Биков.

Той останал учуден, че на отчета в Министерския съвет от правителството не са дали конкретни отговори за фирмите на Румен Спецов.

"От медиите ние разполагаме с договора между Данаил Николов и Румен Спецов. В него ясно е записано, че продавачът е уведомил купувача за дълговете на дружеството и всички процедури срещу фирмата. Документите са подписани пред нотариус, няма причина да се съмняваме в истинността им", обясни Александър Иванов.

Според него Данаил Николов е бил използван като бушон за прехвърляне на задлъжняла фирма, но изрази съмнение, че е бил запознат с реалното финансово състояние на фирмата.

"Ето защо ние очакваме от Асен Василев да каже дали проверява тази сделка на Спецов, открили ли са Данаил Николов, питали ли са го дали е знаел за дълговете на фирмата? По думите и на финансовия, и на икономическия министър шефът на НАП е добър специалист. Ние нямаме съмнение в харвардската им преценка, но нека все пак да придвижат случая до компетентните органи. Затова и сега ще оставим в МФ въпросния договор", завърши Тома Биков.

Вчера президентът Румен Радев коментира историята с "офиса" на малоимотния Данаил Николов като "филмова продукция на партия ГЕРБ" и отказа коментар.

В следата на май НАП отрече, че Румен Спецов участва в управлението на фирми или че е продал дружество със солидни задължения към хазната. Такива информации се появиха в медии и в социалните мрежи след обявяването на назначението му. В позиция на приходната агенция се казваше, че Спецов е излязъл от фирмите си, след като през 2018 г. е получил статут на постоянно пребиваващ в Дубай, където отива заради професионалните ангажименти на съпругата си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо