ГЕРБ отбеляза годината извън властта с декларация и скандал

Йорданка Веселинова 13 май 2022 в 12:23 3576 0

Снимка OFFNews

Залата в 11:40 ч.

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС отбеляза първата година извън властта с 20-минутна декларация от парламентарната трибуна и скандал в пленарната зала.

Всичко започна малко след 11 ч., когато председателката на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова излезе на трибуната за декларация. Тя продължи почти 20 минути и съдържаше редица обвинения към новата власт, която по думите ѝ има "план за унищожение на държавата". Според нея никой не е доволен от новото правителство, а избирателите на "Продължаваме промяната" са разочаровани. Атанасова заяви, че кабинетът на Петков е увеличил държавния дълг, инвестиции няма и пътища не се строят. 

След това вицепремиерът Асен Василев поиска думата (според правилника на НС министрите могат да вземат думата по всяко време). От ГЕРБ обаче възразиха и казаха, че представителите на МС нямат право на лично обяснение. Все пак обаче Василев излезе на трибуната и заяви, че държавният дълг е намалял с 2 млрд. лв., а производството и износът бележат ръст. Той допълни, че правителствата на ГЕРБ за 12 години са построили малко над 300 км пътища, което е по-малко от 30 км на година. Вицепремиерът обвини Атанасова в лъжа и заяви, че повече неистини за ГЕРБ в едно изказване не е чувал отдавна. Василев определи декларацията по повод година от встъпването в длъжност на първото служебно правителство като акция на "оплаквачки-ГЕРБ".

Думите му бяха посрещнати с аплодисменти от ПП и с удари по масите и възгласи от ГЕРБ-СДС. След това Атанасова поиска думата по процедура и определи Василев като "истинския министър-председател". Изказването й продължи повече от предвиденото по правилник и думата й бе отнета от зам.-председателя на НС Мирослав Иванов. Това разгневи групата на ГЕРБ, които скочиха на крак, за да бранят Атанасова.

В този момент около трибуната се събраха редица депутати, които не можаха да бъдат успокоени дори и от квесторите в зала. 

Мирослав Иванов направи нов опит да въведе ред в зала и даде 20-минутна почивка. От ГЕРБ обаче заявиха, че почивка не може да се даде в процедура на парламентарен контрол. След около десет минути спорове на крак депутатите все пак напуснаха зала.

Почти 30 минути след скандала депутатите се върнаха в зала и заседанието бе подновено с нова процедура от Десислава Атанасова. Тя заяви, че Иванов има нужда от валериан (преди няколко седмици Костадин Ангелов от ГЕРБ даде на Иванов валериан, за което бе санкциониран). Атанасова предложи друг да води заседанието, тъй като Мирослав Иванов не познавал правилника. Изненадващо тя предложи той да бъде заместен от Атанас Атанасов от ДБ, "който може да владее както заседанието, така и собствените си нерви".

Атанасова поиска и оставката на Иванов като зам.-председател на НС. Той обаче заяви, че не вижда основания да го прави. 

Така парламентарният контрол се превърна в поредното надиграване по процедурни хватки и размяна на обвинения, а почти час и половина преди края на контрола не бе отговорено на нито един въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!