ГЕРБ обвини правителството в рекорден държавен харч

OFFNews 03 януари 2022 в 12:57 3554 0

Правителството на Кирил Петков е похарчило 9 млрд. лв. само за един месец, което е рекорд, обявиха от опозиционната ГЕРБ. И попитаха защо през декември 2021 г. са пръснати 4,64 млрд. лв. от фискалния резерв.

"2021 г. 4 млрд. лв. рекорден дефицит. 2017 г. правителството на ГЕРБ имаше излишък от почти 1 млрд. лв. След това по-доброто планиране доведе до балансиран бюджет. До 3,5 млрд. лв. през 2021 г., когато бяхме в криза и трябваше да се помогне на бизнеса. Казахме, че като опозиция ще посочваме слабостите и ще искаме диалог. Но мисля, че отговорите на г-н (Асен) Василев и Петков са нужни тук. Хората обедняват при тази галопираща инфлация. Мисля, че това с партии шах няма да се реши", обяви депутатът Александър Иванов.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че има критики към правителството не защото премиерът му играе шах, "а защото времето за пиар изтече".

"10-11 месеца минаха и те бяха управляващи. Не можеше да не направят за това време компенсиращи мерки. Има инструменти, мерки, техники, много усилия струват, но 9 млрд. да останат скрити за обществото, но да не се говори за тези рекордни разходи. В същото време около 3 млрд. лв. са по доверителни сметки. И ние сме го правили. По милиард за саниране. Правили сме го за малките компании, за да им е по-сигурно и да знаят за следващата година, че ще могат да си купуват материали. Затова аз твърдя, че след приказките си по нас, тези хора няма да построят нищо. Защото по цените на скъпия метал, ще ги питаме защо подписваха такива скъпи договори. Защо спряхте евтините договори? Вече и пътят към Белград щеше да е готов", каза Борисов, въпреки че сегашното правителство встъпи в длъжност на 13 декември.

Медиите щели да бъдат безпощадни, ако правителството на ГЕРБ управлява така. Борисов определи като лъжа към пенсионерите обещанието да продължат да получават по 120 лв. към пенсиите, а сега те вземат наполовина.

Според бившия енергиен министър Делян Добрев всички топлофикации на газ са пред фалит след повишаването на цената на синьото гориво с 30%, а през февруари-май 2021 г. то е било около 30 лв. Сходна била ситуацията с бензина, дизела, пропан бутана. Мерки обаче липсвали.

"Поколения политици от президента Първанов са водили с азерите добросъседска икономическа политика. Помните, когато с Алиев откривахме заедно европейските игри в Баку, 2015-та подписахме, че може и на друга точка да взимаме азерски газ, за да може той да влиза в България. Нали всички говорихме за прозрачност и че нищо няма да се крие от обществото. Съветвам премиера Кирил Петков да ангажира ДАНС и да намери къде изтече договора с азерите, защото те ще пострадат от това, а също и ние. Ако не се намери виновник, съмненията са, че се прави умишлено", обяви Бойко Борисов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови