ГЕРБ обясни загубата на изборите с юридическа кантора, свързана със Сиела Норма

OFFNews 01 декември 2021 в 13:25 3460 2

Огромни заплати и бонуси се получават в Българската банка за възстановяване и развитие (ББР), обявиха от партия ГЕРБ на брифинг.

По техни данни изпълнителният директор на ББР Цанко Арабаджиев получава месечна заплата от 17 000 лева, както и още 2000 лева като член на борд.

Следовниците на Бойко Борисов твърдят, че бонусите му не свършват дотук.

"Вярно ли е, че като член на инциативата Три морето г-н Арбаджиев получава 13 хиляди евро месечно? Ако е така сумарната сумата, която той прибира месечно е около 45 хиляди лева. Цанко Арабаджиев е бивш кандидат депутат от Демократична България и е поканен в ББР от Кирил Петков още преди той да е назначен за министър в нарушение на Конституцията", каза Любомир Талев от ГЕРБ.

От партията твърдят също, че вторият член на Съвета на директорите на ББР Владимир Георгиев през август и септември е получавал по над 15 хиляди лева заплата, а освен това се назначил и в ББР микрофинансиране, където получавал още 3 хиляди лева. Другите членове на борда също вземали сериозни суми - по 24 000 и по 17 000 лева.

"Заплатите на новите директори са малко по-малки от тези на предходните и това се дължи на факта, че не получават бонус от генериране на печалби в ББР, която е на загуба", допълни Любомир Талев.

По неговите думи преди да оглави ББР, Цанко Арабаджиев е бил уволнен от друга банка. От ГЕРБ също така критикуваха ББР, че не оказва достатъчно помощ на бизнеса, каквато е нейната основна задача.

"Активите на банката не са се увеличили, а имаме спад от почти половин милиард лева през последната година. От май насам са дадени само 55 кредита, като 47 от тях са през микрофинансиращото дружество на ББР. Тоест само 8 кредита е дала самата банка за възстановяване. Освен това на 5 август с решение на МС е предвидено ББР да отчете загуба от 400 млн. лева с аргумента, че ще бъде подкрепян бизнеса. Къде са парите?", запитаха от партията.

Герберите обявиха и че една и съща адвокатска кантора обслужва ББР и Държавната консолидационна компания, чиято ръководителка бе освободена преди ден именно заради въпросния юридически договор.

"Вчера се разбра, че ДКК е сключила втори дублиращ се договор за над 1,250 млн. лева с въпросната кантора, която според информацията в публичното пространство е свързана със "Сиела норма" - фирмата, която доставя и обслужва машините за гласуване. Същата адвокатска кантора има договор за 6 цифрена сума и с ББР. Банката подготвя и нов договор за 600 хил евро. Чакаме да видим дали ще е договора със същата кантора. Или с такава, в която е работила съучредителката на „Да, България”, заедно с Кирил Петков, и негова близка сътрудничка Лена Бориславова", коментира още Любомир Талев.

От ГЕРБ намекнаха и за изборна манипулация.

"Кирил Петков и Асен Василев като тогавашни принципали възлагат на ББР да сключи договор с адвокатската кантора, свързана със "Сиела Норма" и в резултат на машинното гласуване политическият им проект печели изборите", каза Георг Георгиев, лидер на младите гербери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови