ГЕРБ и БСП се сблъскаха за ремонта на язовирите

Йорданка Веселинова 25 март 2022 в 10:32 1474 1

За три години правителството на ГЕРБ е дало 500 млн. лв. за ремонт на 10 язовира, като само един от тях е законен, заяви вицепремиерът по икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на парламентарния контрол.

Изказването ѝ е в отговор на въпрос за язовир Пилашево-3 от Младен Шишков от ГЕРБ-СДС, който разкритикува правителството за забавените ремонти на язовири.

Нинова започна изказването си с думите, че е странно, че подобен въпрос идва от бившите управляващи. Тя подчерта, че той трябва да се задава към други хора и се аргументира с хронологията на така и неслучилите се ремонти.

През юли 2018 г. Министерският съвет, тогава оглавяван от Бойко Борисов, възлага на ДКК да извърши ремонт на язовири. В същото решение има и списък на язовирите, сред които е и Пилашево-3. Година по-късно - през юни 2019 г., ДКК възлага на "Монтажи" ЕАД  ремонта на язовири, след още една година по-късно - на 25 юни 2021 г., инвестиционният проект е приет от експертния съвет на ДКК.

"Правителството на Бойко Борисов губи три години, за да определи този язовир за опасен, да сключи договор за ремонт и сред това експертите да се произнесат какъв да е този ремонт", посочи Нинова.

След това тя се обърна към Шишков и заяви, че той търси отговорност за действията на правителството за три месеца в управлението

"Три години срещу три месеца" - иронично отбеляза министърът и заяви, че в най-кратък срок предстои откриването на строителната площадка и започването на ремонтните дейности по язовирите.

Шишков пък я упрекна за липсата на конкретика и заяви, че ремонтът ще стане "някога, ама друг път". Той изтъкна, че правителството на ГЕРБ е оценило рисковете, извършило е законодателни промени и да одобри проектите по ремонтите на язовири. Той изрази надежда, че новото правителство ще продължи действията на предишното.

"Единственото сторено в последните три години по отношение на язовирите е - изхарчени 500 милиона лева, ремонтирани 10, признат за законен - само един, и дело в прокуратурата за тези действия... По отношение на репликата, че се надяваме да продължим по същия начин - просто забравете. Кражбите в язовирите спряха", заяви Корнелия Нинова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12135

1

borisboris

25.03 2022 в 12:57

Мъка голямa. Дано най-сетне някой проумее, че водоснабдяването, регулирането на речния отток и водната енергетика са наистина стратегически. Не средство за забогатяване на единици.
 
X

Да помогнем на украинските деца!