Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Генералният секретар на НАТО на визита у нас

13 януари 2015 в 12:21 3701 5

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ще посети България до края на януари. Предстои официално да бъде потвърдена точната дата на посещението.

Бившият премиер на Норвегия Йенс Столтенберг встъпи в длъжност през октомври миналата година и вече посети прибалтийските републики, които поискаха военна помощ след анексирането на Крим от Русия.

В България Столтенберг вероятно ще разговаря за ангажимента, който държавата пое на срещата на върха на НАТО да увеличава постепенно военния си бюджет до 2% от БВП - ангажимент, който не беше спазен в бюджета за тази година, съобщи БТВ.

От утре започват визитите на световни топ дипломати у нас.

В сряда пристига външният министър на Великобритания Филип Хъмънд. Aнглийският дипломат ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов.Официалните разговори ще се състоят в 15.20 ч. в сградата на Министерството на външните работи. Основните теми, които ще бъдат дискутирани са актуалното състояние на двустранните отношения и перспективите за тяхното разширяване, сътрудничеството в рамките на Европейския съюз, особено в контекста на кризата в Украйна, реформите на ЕС, борбата с тероризма, общата външна политика на Съюза и регионалната сигурност.
На 15 януари в София пристига държавният секретар на Съединените щати Джон Кери, за да разговаря с българските власти по въпросите на сигурността и енергетиката. В центъра на разговорите между Кери и българските официални власти ще бъде "енергийната независимост на страната", съобщиха от Държавния департамент. 

От външно министерство са категорични, че визитите са планирани преди събитията в Париж.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!