Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Генчовска след среща с Кулеба: Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности

Борим се и заради вас, за да не се изправите пред лицето на руските опити да ударят вашата страна, заяви украинският външен министър

Мая Младенова 19 април 2022 в 12:03 2529 1

Снимка БТА

"Ние ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности", заяви външният министър Теодора Генчовска, след среща в София с външния министър на Украйна Дмитро Кулеба. Той пристигна у нас с автомобил навръх рождения си ден и ще се срещне и с премиера Кирил Петков.

Макар очакваната тема на разговора да е предоставянето на оръжие и военна техника за Украйна, тя не бе спомената по време на кратките изявление на двамата външни министри след срещата. Не се предвиждаше медиите да имат възможност за въпроси.

"За мен е удоволствие да посрещна рождения си ден в София. София означава мъдрост... Дойдох в България да благодаря на хората и правителството, че приеха украински бежанци. С цялото си сърце благодаря за приема", заяви Кулеба.

Той отбеляза, че от самото начало на войната България изразява гласна и последователна подкрепа за Украйна

"Това, което в момента става в Украйна, е ключово за бъдещето на черноморския регион. Борим се и заради вас, за да не се изправите пред лицето на руските опити да ударят вашата страна. Това е обща кауза", добави той.

"Осъзнавам ролята на Русия в историята на България. Исторически Русия живее като сантимент в съзнанието на хората. Но това, което прави Русия сега, е различно. Тя убива, измъчва, изнасилва. Тази Русия не заслужава съчувствие и разбиране", коментира Кулеба.

Той добави, че България има специално място за него, тъй като е прекарал тук ваканция с родителите си в началото на 90-те, когато пристигнали с ферибот от Одеса.

След срещата от президентството обявиха, че Румен Радев ще се срещне с Кулеба на 20 март, от 9:15 ч.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2923

1

Cornucopia

19.04 2022 в 13:04

Този господин защо ли си губи времето да разговаря с представители на марионетното путинистко правителство? България с нищо не заслужава мястото си в ЕС и НАТО . Срам и позор. Добре че все пак има хиляди съвестни граждани, които помагат на бежанците и даряват собствени средства. Не съм дал милиони но поне един ден ще мога да погледна някой украинец в очите и да му кажа: благодаря за вашата саможертва, макар и с малко но помогнах на каузата ви.
 
X

Подкастът на OFFNews