Галъп: ГЕРБ - 26%, БСП - 13, ДПС - 8, РБ - 4,4, ПФ - 3,6, АБВ - 2,7

OFFNews 11 декември 2014 в 14:44 8604 20

Партиите във властта запазват подкрепата си, а останалите, с изключение на ДПС, са в тежък момент.

Това показват данните от „Политическия и икономическия индекс“ на „Галъп интернешънъл”. Изследването е представително за пълнолетното население в България и е проведено от 28 ноември до 4 декември сред 1007 респонденти чрез пряко интервю по домовете. Финансирано е от „Галъп интернешънъл”.

Електоралните нагласи спрямо партиите и доверието в основните личности не показват особени изненади - 26,1% заявяват, че биха гласували за ГЕРБ срещу 13,2% - за БСП.

7,9 на сто биха гласували за ДПС, 4,4 - за Реформаторския блок, 3,6 - за Патриотичния фронт,  2,7 - за АБВ.

Подкрепата за "България без цензура" се е сринала от 3,2 % през ноември до 1,7 на сто през декември.

Повече от една трета - 36,8%, заявяват, че не биха гласували.

Правителството започва с доверие от 26%. Отбелязва се ръст от 10 пункта по този показател в сравнение с началото предишния месец, когато правителството още се договаряше и не беше гласувано.

В месеците около и след изборите има и плахо повишаване на оптимизма за посоката на развитие на страната. Към началото на декември 65% казват, че България върви към по-зле, но стойностите трайно се задържат под 70-те и повече процента - които бяха регистрирани през лятото или пък около протестите през миналата година.

12% към момента смятат, че на страната са нужни предсрочни избори. За сравнение, при правителството на Орешарски този показател се движеше близо до 40%. Дори и сред електоратите на опозиционните сили не надделява желанието за бързи нови избори.

Същото важи и за потенциала за протест – той е сравнително нисък сред всички електорати. 11% твърдят, че биха участвали в протест срещу това правителство при нива между 20 и 30% през лятото и есента на 2013 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!