Гълъб Донев: Проверките показват, че България покрива всички критерии за Шенген

Йорданка Веселинова 09 декември 2022 в 16:05 1021 1

Архив

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Гълъб Донев в пленарна зала

"Проверките показват, че България покрива всички критерии за Шенген. Нидерландия не участва в проверките", заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на изслушването му в парламента.

Изслушването е по предложение на парламентарната група на "Продължаваме промяната" във връзка приемането ни в Шенген.

"Критериите за присъединяване на България към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и Австрия", добави той. 

Донев добави, че последните две проверки на ЕК, които приключиха в началото на август, са завършили с доклади с положителни оценки за България. 

Според премиера негативните позиции на правителствата на Нидерландия и Австрия срещу присъединяването на страната ни в Шенгенското пространство са продиктувани по-скоро от вътрешнополитически съображение, отколкото от "реално идентифицирани недостатъци" при прилагането на Шенгенските правила от България.

"Заедно с това се поражда съмнение за двойни стандарти", каза още Донев от парламентарната трибуна. Той определи като "недостойни внушения" казаното от премиера на Нидерландия Марк Рюте, според когото границата ни може да бъде премината срещу 50 евро.

Той изтъкна още, че през последните седмици президентът Румен Радев и служебното правителство са положили много усилия за приемането ни в безвизовата зона и добави, че България не се отказва от Шенген: 

"Дългът ни съм граничните полицаи, които загинаха, няма да го позволи. България не се е отказала от Шенген."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

1

Джендо Джедев

09.12 2022 в 16:16

""Критериите за присъединяване на България към Шенген, които са изцяло технически, бяха покрити от България още през 2011 г. Това е добре известно на всички участници в Шенгенското пространство, включително на правителствата на Нидерландия и Австрия"

Ама явно на Нидерландия и Австрия им е известно, че българия е превзета държава. Та кел файда, че покрива техническите критерии.
 
X

Подкастът на OFFNews