Френският посланик във Външно: Думите на президента Макрон са извадени от контекста

OFFNews 04 ноември 2019 в 12:17 1647 0

Посланикът на Франция бе извикана на разговор в МВнР по повод думите на президента Еманюел Макрон, че предпочита легални имигранти от Гвинея и Кот д'Ивоар пред "украински и български банди".

Посланик Флоранс Робин е разговаряла със заместник-министър Петко Дойков.

По време на разговора заместник-министърът изрази недоумение от изказването на френския президент, което е предизвикало възмущение в българското общество, включително сред сънародниците ни във Франция, съобщава пресцентърт на МВнР.

От българска страна е подчертано, че няма никакви сериозни основания за подобни твърдения. Отношенията между България и Франция – на приятели, партньори и съюзници, са отлични, българската общност е много добре интегрирана във Франция, а в последно време България не е получавала сигнали от френска страна за сериозни нарушения.

Посланик Робин изрази съжаление и заяви, че думите на президента Макрон са извадени от контекста и са погрешно разбрани. „Те в никакъв случай не се отнасят до българското правителство, българските граждани или българските работници, които са добре приети и са доказали своя професионализъм“, каза посланик Робин, цитирана от МВнР.

Тя е препотвърдила отличните двустранни отношения и изрази надежда, че те ще продължават да се задълбочават. „Между нашите две страни съществува отлично сътрудничество – в сферите на образованието, културата, икономиката. Франция ще бъде заедно с България и ще продължи да подкрепя нейните усилия в рамките на Европейския съюз“, заяви посланик Робин.

Днес посланикът ни в Париж връчва протестна нота до френското министерство на външните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови