Фандъкова: Възможно е цената за ''паяк'' да се увеличи

Съществува реална опасност за разреждане на градския транспорт. Ако не се получи подкрепа, може да се разредят линиите, каза кметът на София

OFFNews 29 януари 2022 в 09:58 2326 4

Предстои да се обсъди въпросът дали да бъдат вдигнати цените за паяк и скоби. Общинските съветниците поискаха точна справка - получиха я и сега трябва да се обсъди. Възможно е в частта на "паяците" да има леко повишение.

Това заяви пред Нова ТВ кметът на София Йорданка Фандъкова по повод исканото от ЦГМ увеличение. 

"Цените, които са определени от Столичния общински съвет за репатриране на един автомобил и за поставяне на скоба, са съответно 60 и 30 лева. Тези цени са гласувани на базата на разчетите преди 10 години. Данните показват, че едно репатриране реално струва 126 лева и 45 стотинки, а поставянето на скоба 43 лева и 32 стотинки", каза в петък Румяна Милова, член Съвета на директорите на ЦГМ.

На въпрос не се ли събират достатъчно приходи от "синя" и "зелена" зона, които да компенсират разликите от поставянето на скоби и вдигането с паяк столичният кмет отговори, че част от тези приходи се насочва към подкрепа за градския транспорт, защото той не може да се самоиздържа.

Фандъкова допълни, че заради постоянното растящите цени на електроенергията, се налага и помощ от държавата.

"Ясно е на всички, че без специалната подкрепа на държавата, няма как да се получи. Това не е само в България. По думите й до този момент София се справя със сметките във всички сфери", допълни тя.

По думите й трябва да се обърне специално внимание на социалните услуги: "Това са недофинансирани по принцип услуги и си представете какво става, когато се получи сметката за ток. Само за миналата година сме дофинансирали с 1,2 млн. лева социалните услуги, за да могат да се справят". 

Йорданка Фандъкова каза още, че увеличение на цената на билета не стои на дневен ред, защото не е решение на проблема: "Това ще доведе до още по-голям спад на пътниците и съответно - спад на приходите. Съществува реална опасност за разреждане на градския транспорт. Ако не се получи подкрепа, може да се разредят линиите". 

Тя коментира и темата за безплатните детски градини, като обясни, че средствата, които се отделят от правителството в София може да бъдат дадени за нови детски градини. "14 детски градини са в строеж, 17 са със сключени договори, а това изисква средства. На този етап сме ги осигурили", заяви кметът на София. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

4

Bace7

29.01 2022 в 19:09

Себестойността на извозен пътник със софийския градски средно излиза между 20-30ст. Останалите пари до 1.60лв билетчето не е ясно къде потъват. На мен отдавна ми е по-евтино да се движа с колата на газ, дори като калкулирам всички съпътстващи разходи...и това е за 1 човек, в колата са 5 места!

14469

3

случайно прочетох

29.01 2022 в 12:01

Тая кога ще се разкара??????????

2210

1

fishcake1

29.01 2022 в 10:40

Аха, защото поставяне на скоба им излизало 45 лева, а возене с паяк - 140. Ако слагат двойно по-малко скоби, ще им излиза двойно повече, каквато и цена да сложат. Тъпунгери.