Фалстарт: Партиите и коалициите не могат да разделят местата в РИК-овете

OFFNews 07 август 2022 в 17:00 4791 0

избори

Снимка БНР

РИК

С фалстарт започва разпределението на местата в Районните избирателни комисии за предстоящия предсрочен парламентарен вот на 2 октомври, защото политическите формации не могат да се разберат за състава им.

В Ловеч след консултации при областния управител Светослав Славчев партиите и коалициите не постигнаха съгласие, след като никой не отстъпи от направените три предложения за секретар на комисията. Така окончателното решение е в ръцете на ЦИК.

РИК Ловеч ще е от 13 членове, включително председател, двама заместници и секретар.

"Продължаваме промяната" е с четирима представители, ГЕРБ–СДС с трима, ДПС с двама, а "БСП за България", "Демократична България", "Има такъв народ" и "Възраждане" с по един.

Единственото предложение за председател беше за Валентина Недялкова от ГЕРБ–СДС, която е дългогодишен председател на комисията. За заместник беше предложен само Валентин Георгиев от "Има такъв народ". Трима обаче бяха кандидатите за секретар.

"Несъгласието дойде от трите предложения за секретарското място, което наложи да се състави протокола и служебно ЦИК да извърши разпределение за още един зам.-председател и да определи секретар на комисията", обяви Славчев.

В Габрово ситуацията е подобна. Там РИК е съставена от председател, двама заместници, секретар и 9 членове.

Според разпределението им по партийни квоти най-много места в РИК се падат на "Продължаваме промяната". 4 от 7-те парламентарно представени партии и коалиции ще имат по един представител.

По време на днешните консултации бяха направени предложения за ръководство, но съгласие не беше постигнато. Последната дума и тук ще е на ЦИК.

И в Монтана не могат да се разберат за състава на РИК, тъй като претенции за председател имат "Продължаваме Промяната" и ГЕРБ-СДС, за двете места на зам.-председател спорят "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", а за мястото на секретар – ДПС.

В РИК-Монтана ще работят 13 души – четирима от "Продължаваме Промяната", трима от ГЕРБ-СДС, двама от ДПС и по един от "БСП за България", "Възраждане" и ИТН. РИК-Монтана ще бъде назначена служебно от ЦИК, обявиха от областната управа.

Представителите на политическите сили в Сливенска област се споразумяха само за позицията на председател на РИК - Елизабет Кендерян от квотата на „Продължаваме Промяната“. Тя бе начело на комисията и за предходния парламентарен вот. Съгласие не бе постигнато за двамата заместници, за чиито позиции свои представители номинираха от ГЕРБ – СДС, "БСП за България" и "Има такъв народ" (ИТН). Спорно се оказа и мястото за секретар, за което предложения направиха от ДПС и „Възраждане“. И тук решаващ глас ще има ЦИК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови