Eвролидерите не постигнаха консенсус за външния министър на ЕС

ОFFNews 17 юли 2014 в 09:47 8454 4

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Европейските лидери на 28-те страни членки на ЕС не успяха да постигнат консенсус за два от ключовите ръководни постове в съюза - на външен министър и председател на Европейския съвет.

Консултациите ще бъдат подновени на извънредна среща на 30 август.

"За да бъде постигнато съгласие по имената на хората, които ще заемат подобни изключително важни постове, често е нужно време. Така че е напълно нормално за такъв тип деликатна задача да ни е нужно повече време и да не постигнем съгласие по всичко от първия опит. Напълно убеден съм обаче, че на 30-и август ще имаме решение", коментира настоящият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че продължава да подкрепя италианския външен министър Федерика Могерини за европейски дипломат номер едно и беше категоричен, че този пост ще бъде даден на жена–социалист, предаде БНР в кореспонденция от Брюксел.

Позиция, че подобно решение би било логично, изрази и германският канцлер Ангела Меркел.

Малко по-рано вчера българският министър-председател Пламен Орешарски обяви, че подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста, като подчерта, че шансовете й зависят от това на кое политическо семейство ще бъде даден той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови