Eвролидерите не постигнаха консенсус за външния министър на ЕС

ОFFNews Последна промяна на 17 юли 2014 в 09:47 7942 4

Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Европейските лидери на 28-те страни членки на ЕС не успяха да постигнат консенсус за два от ключовите ръководни постове в съюза - на външен министър и председател на Европейския съвет.

Консултациите ще бъдат подновени на извънредна среща на 30 август.

"За да бъде постигнато съгласие по имената на хората, които ще заемат подобни изключително важни постове, често е нужно време. Така че е напълно нормално за такъв тип деликатна задача да ни е нужно повече време и да не постигнем съгласие по всичко от първия опит. Напълно убеден съм обаче, че на 30-и август ще имаме решение", коментира настоящият председател на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че продължава да подкрепя италианския външен министър Федерика Могерини за европейски дипломат номер едно и беше категоричен, че този пост ще бъде даден на жена–социалист, предаде БНР в кореспонденция от Брюксел.

Позиция, че подобно решение би било логично, изрази и германският канцлер Ангела Меркел.

Малко по-рано вчера българският министър-председател Пламен Орешарски обяви, че подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева за поста, като подчерта, че шансовете й зависят от това на кое политическо семейство ще бъде даден той. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.07 2014 в 11:30

2-ри, как я виждаш да е успешен политик в България?
Тука има само един!
Ти виждал ли си мутра да прави крачка назад?
Тая от коя партийка ши тръгне да кърти успехи?
От "платформата" на Withoutears-ва ли?
Или семето на прокопчо ще направи нов "ескалатор"?

Да си заминава отатък водата на брега на Потомак и да си се радва на черно-белите внучета.

17.07 2014 в 10:30

Преди време силно вярвах в ЕС и дори рабитех за нашата интеграция. Но напоследък става все по-трудно да не си евроскептик. Как да върви добре един съюз, в който реално няма конкуренция, в който ключовите позиции се заемат не от най-способните, а от най-приемливите - което в повечето случаи означава посредствените? И как ЕС отстоява собствените си принципи срещу дискриминацията, когато за висш пост в Комисия предварително се знае и пола и партийната принадлежност на успешния кандидат?

17.07 2014 в 10:26

А дано да я изхвърлят, братко "леле". Идват избори, тя е единствения кадърен (поне такъв вид си дава) политик, с висок рейтинг в България. Дано да се насочи насам, пък нещо хубаво да видим и ние тука.

17.07 2014 в 10:11

Номинирането на Кристалина Георгиева за пост, който по предварително постигнати договорености е определен за социалистите или либералите в ЕС и прави лоша услуга. Ако не я изберат, няма да е заради липсата на качества, а заради принадлежността към консерваторите. По всичко изглежда, че шансовете на италианката са значително по-големи. Веднъж останала само номинация, ще бъде формален повод за еврокомисар да бъде посочен друг човек от българското правителство. Апаратните игри ще я изхвърлят в такъв случай. Гаден номер от свои, май ще се получи в края на краищата.