ЕП одобри Илиана Иванова като еврокомисар

Кристина Минчева 12 септември 2023 в 13:16 4126 0

Илиана Иванова

Снимка Ерик Видал, ЕП

Илиана Иванова

Европейският парламент одобри Илиана Иванова за български еврокомисар.  Кандидатурата ѝ беше приета от голямо мнозинство с 522 гласа "за", 27 "против" и 51 "въздържали се". Следващата седмица решението трябва да бъде официално одобрено и от Европейския съвет. Иванова е комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. 

Членовете на ЕП гласуваха назначаването на Илиана Иванова за член на Комисията след положителна оценка от страна на комисиите на Европейския парламент по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT) и Председателския съвет на Парламента. 

Тя заменя Мария Габриел, която подаде оставка като еврокомисар на 15 май, за да заеме поста на заместник министър-председател и министър на външните работи на България.

На 5 септември комисиите проведоха тричасово изслушване с Илиана Иванова, кандидат за комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Тогава тя съобщи, че най-важните задачи, които си поставя, са свързани с научните изследвания и иновациите, развитието на образованието, сближаващата роля на културата, овластяването на младежта и ролята на спорта, а останалите ѝ приоритети са свързани с работа за стабилен и достъпен бюджет, съсредоточаване върху възможности за развитие на авангардни технологии, „за да сме лидери в технологиите за цифрово и зелено бъдеще“.

След изслушването и двете комисии дадоха положителна оценка на нейното представяне - позиция, потвърдена впоследствие от Съвета на председателите на комисиите и Председателския съвет, който се състои от председателя на ЕП Роберта Мецола и лидерите на политическите групи, които взеха окончателното решение за закриване на изслушването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика