Достъпен бюджет за изследвания и иновации иска кандидатът за еврокомисар Илиана Иванова (снимки)

Кристина Минчева, Брюксел 05 септември 2023 в 13:29 1149 1

Илиана Иванова

Снимка Ерик Видал, ЕП

Илиана Иванова - кандидат за комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Най-важните задачи пред българския кандидат за еврокомисар Илиана Иванова са научните изследвания и иновациите, развитието на образованието, сближаващата роля на културата, овластяването на младежта и ролята на спорта.

Това обяви Иванова във встъпителното си изявление по време на изслушването пред комисиите на Европейския парламент по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT), което се проведе днес преди обед.

Останалите ѝ приоритети са свързани с работа за стабилен и достъпен бюджет, съсредоточаване върху възможности за развитие на авангардни технологии, „за да сме лидери в технологиите за цифрово и зелено бъдеще“.

Илиана Иванова (ГЕРБ-СДС) е кандидат за комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. 

„В областта на иновациите все още има разпокъсаност, целите по „Хоризонт Европа“ са ясно определени, ако бъда избрана за поста, ще работя за тях“, увери кандидатът.

Тя предварително е отговорила писмено на 36 въпроса, поставени от членове на комисиите, а по време на изслушването отговори на още 25, свързани със сферата на науката, образованието, културата и младежта. 

Иванова посочи, че в областта на науката и изследванията има разпокъсаност, а инвестициите там са под 3% от БВП на блока - много по-ниски от някои от конкурентите на ЕС.

Българският кандидат акцентира и върху развитието на програмите на ЕС за младежта като "Еразъм+", "Творческа Европа", както и насърчаване на спортните прояви.

По време на изслушването бе засегната и темата за равенството между половете. Испанската евродепутатка от "Зелените" Диана Риба припомни скорошния случай със скандалната принудителна целувка на Световното първенство по футбол за жени и попита Иванова за позицията ѝ по темата.  

„Равнопоставеността на половете за мен е въпрос, който трябва да се разгледа не само в областта на спорта, но във всички области, които са част от моя ресор. Това е един от основните приоритети на Комисията. Има задължителни планове за равнопоставеност на половете, когато се представят проекти, и има начин да се измерва. При спорта нещата са по-различни. Това е област, чиято  компетентност е у държавите членки”, отговори кандидатът за български еврокомисар.

Илиана Иванова отговори и на въпрос, свързан с научноизследователската дейност в Украйна.

Според нея е важно да се действа веднага, като са необходими усилия за изграждане на разрушената инфраструктура и тук "съвместният научноизследователски център може да се включи като помогне на украинските учени". Тя заяви, че ако бъде избрана, ще поиска да има иновативен център в Киев. 

Ева Майдел от ГЕРБ-СДС също зададе въпрос, който беше свързан с подкрепата за малките и средни предприятия. Иванова заяви, че те играят голяма роля в икономическия растеж и ще направи всичко възможно, за да ги подкрепи, като най-важното за нея е да осигури ефективно изпълнение на целите на Европейския съвет по иновациите и програмите, свързани с малките и средни предприятия. 

В заключителните си думи Илиана Иванова благодари за въпросите, които според нея очертават предизвикателствата, с които се сблъскват държавите членки на ЕС.

„За мен най-важно е да си сътрудничим и да изграждаме мостове“, каза още тя.

Следва комисиите да оценят нейните компетенции да стане комисар на мястото на Мария Габриел, която подаде оставка на 15 май, за да заеме поста на заместник министър-председател и министър на външните работи на България.

Веднага след изслушването ще се проведе заседание при закрити врата, на което председателите и представителите на политическите групи на двете комисии ще оценят дали Илияна Иванова е подходяща за поста.

След това Съветът на председателите на комисиите ще оцени резултатите от изслушването и ще предаде заключенията си на Председателския съвет, състоящ се от председателя на Европейския парламент и от председателите на политическите групи. На 6 септември последният ще извърши окончателната оценка и ще реши дали да прекрати процеса на изслушване и да проведе гласуване по време на септемврийската пленарна сесия, която ще се проведе от 11 до 14 септември.

В края на юни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че одобрява Илиана Иванова за кандидат за следващ български еврокомисар. Илияна Иванова беше номинацията на ГЕРБ-СДС за български еврокомисар, а Даниел Лорер - на ПП-ДБ.

„Илияна Иванова има значителен опит по въпросите на ЕС, като е член на Европейската сметна палата (ЕСП) от 2013 година. Преди това е била член на Европейския парламент между 2009 г. и 2012 г., и заместник-председател на комисията по бюджетен контрол. Нейният опит е от решаващо значение за продължаване на изпълнението на водещата изследователска програма "Хоризонт Европа", за да се подобри ефективността на разходите на ЕС за научни изследвания и да се постигне по-добро въздействие на място“, заяви председателят на ЕК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

1

Читателка

05.09 2023 в 14:00

Дано главите на управляващите, и най-вече тези в Европа, най-после уврат и разберат, че грамотният човек - този , който може да пише и чете няма да твори иновации и да прави наука. Този човек ще работи за да не е гладен и да оцелее. Интелектуална добавена стойност правят хората в системата на висшето образование, защото освен с образоване на следващите иноватори , рационализатори и откриватели те са задължени да правят и научни изследвания. Това не е възможно без достатъчно условия като информираност, не само тази от интернет, възможност за участия в международни колективи, вписване в международната образователна екосистема. Ако заплатата на една детска учителка е равна на тази на професора - защо му е на професора освен да преподава, да пише, да се усъвършенства, да твори и влага всичко, на което е способен??? Ще отиде в детската градина за да реже с децата гланцова хартия и да работи с пластилин и рисува с акварели... Време е!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!