Председателите на ресорните комисии в ЕП ''впечатлени'' от Илиана Иванова

Отговорила на 25-те въпроса по "адекватен и отличен начин" и "ще бъде отличен комисар", обявиха двете водещи комисии

Кристина Минчева, Брюксел 05 септември 2023 в 15:40 3706 0

Илиана Иванова, Сабина Верхейен, Кристиан-Силвиу Бушои

Снимка Ерик Видал, ЕП

На преден план е кандидатът за еврокомисар - Илиана Иванова, зад нея са председателят на комисията по култура и образование - Сабина Верхейен и председателят на комисията по промишленост, изследвания и енергетика - Кристиан-Силвиу Бушои

Минути след изслушването на кандидата за български еврокомисар Илиана Иванова, председателят на комисията по промишленост, изследвания и енергетика - Кристиан-Силвиу Бушои и председателят на комисията по култура и образование - Сабине Верхайен, заявиха пред медиите, че са впечатлени от изслушването на Иванова.

Според Сабине Верхайен кандидатката е отговорила на въпросите "по адекватен и отличен начин", а Кристиан Силвиу Бушои смята, че Иванова "ще бъде отличен комисар". 

Малко след тях и Илиана Иванова даде изявление пред медиите.

Тя благодари за възможността да обсъди с евродепутатите предизвикателствата, които стоят пред науката, изследванията, иновациите, образованието, младежта, културата и спорта.

„Надявам се, че ако бъда избрана, ще работя с всички сили неуморно този кратък оставащ мандат от тази година да изпълним със съдържание и да допринесем максимално за постигането на целите на изследването иновациите, културата и спорта“, заяви още кандидатът.

На 6 септември председателският съвет, състоящ се от председателя на Европейския парламент и от председателите на политическите групи, ще извърши окончателната оценка и ще реши дали да прекрати процеса на изслушване и да проведе гласуване по време на септемврийската пленарна сесия, която ще се проведе от 11 до 14 септември.

Припомняме, че Илиана Иванова беше предложена за еврокомисар от ГЕРБ-СДС на мястото на Мария Габриел, която подаде оставка на 15 май, за да заеме поста на заместник министър-председател и министър на външните работи на България. В края на юни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че одобрява Илиана Иванова за кандидат за следващ български еврокомисар.

Още подробности от изслушването днес

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика