Емил Димитров: В момента имаме около 150 контейнера с боклук от Италия

OFFNews 04 февруари 2020 в 09:48 2326 0

Снимка Сергей Антонов

В момента имаме около 150 контейнера с боклук от Италия, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред Нова телевизия. 

Проблемът ще бъде в превозвачите - да внимават какво внасят, добави той. 

Димитров каза, че количествата боклук, които са влезли в България, съвсем не са малко. Отпадъци ще продължават да влизат, но по регламент ще се изгарят, а не както е било досега.

Всеки кмет казва: къде е София да дойде и да ни изчисти. Не може така, отсече министърът.

Описват се контейнери, които да заминат за чужбина. Ние изнасяме много повече отпадъци, отколкото внасяме. В момента ходим и събираме контейнерите от страната, въвеждаме нови правила, опитваме се да върнем хората още от границата, добави Димитров.

По темата с водната криза, Димитров каза, че още 2-3 язовира в страната са с критично ниво. За язовир Дяково край Дупница се оказва, че има легален и нелегален водопровод.

В момента, за да можем да напълним целия язовир, едно село трябва да бъде откачено от водата, поясни Димитров.

"Ще искам те да се проверяват през 10 дни. Единствената цел е не да накажем някого, а водата да стигне за цялата година. Тя не трябва да се източва за няколко месеца и после да се задава въпросът: "Къде ми е държавата?", категоричен бе екоминистърът.

Емил Димитров коментира и темата с хазартна. Според него ситуацията стигна до повратна точка, защото "пределът на търпимост е достигнат". "На някого му е дошло до гуша да наблюдава какво става и е разказал за схемите. Но този пазар няма да остане празен – някой ще се нанесе там. Не може обаче по тази причина да не правим нищо", заяви Димитров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews