ЕК искала разследване за корупция, а не оставки след "Яневагейт"

OFFNews Последна промяна на 02 декември 2015 в 13:09 2617 6

Твърденията, че Европейската комисия е поискала оставки на магистрати след скандала с изтеклите записи на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, са неверни. Това се казва в ново писмо от Брюксел, обяви министърът на правосъдието Христо Иванов след заседанието на Министерския съвет.

Писмото е от Франс Тимерманс и е изпратено до вицепремиера Меглена Кунева с копие до Христо Иванов.

Преди дни Mediapool обяви, че според писмо до медията от ЕК Брюксел настоява разследването на "Яневагейт" да стане без замесените в него. Сред имената, които се чуха в рамките на скандала, е и това на главния прокурор Сотир Цацаров.  

От прокуратурата изпратиха свое запитване до Брюксел, откъдето отговориха, че не се иска отстраняването на административния му ръководител. Така с разследването наскандала се зае прокуратурата, въпреки че председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска президентът Росен Плевнелиев да сформира специална комисия по въпроса.

ЕК е длъжна да наблюдава България, когато има твърдения за корупция по високите етажи на властта, това е част от критериите за мониторинг, подчерта Иванов.

Когато в България се чуват имена на високи съдебни длъжности и се говори за търговия с власт и съмнения за корупция, това трябва да се проверява и е нещо, за което ЕК многократно е настоявала, настоява и в този случай. Сутринта имах среща с експертната мисия на ЕК, която е в София и тази тема зае 70% от дискусията и въпросите, които колегите от ЕК поставиха, подчерта правосъдният министър.

Тази истерия, че е имало подвеждане, фалшификация е един опит да се смени темата, категоричен е той.

По думите му вече сме стигнали до ситуацията, в която ВСС и прокуратурата проверяват твърденията. Остава да се направи и проверка, която да покаже дали те са верни, или имената на тези, които са се чули, ще бъдат изчистени, коментира Иванов.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2015 в 19:15

Що за скандал и тема е това. Що за компетентни медии се подвеждат и разпонстраняват нещо което не са сигурни ще е достоверно. Пък и го и изкарват че министърът на правосъдието все едно ги е допитал за това. Обеждавам се че найстина се води кампания с цел за дескридатиране на министара.

02.12 2015 в 15:01

ЕК наистина не е искала оставката на Цацаров, просто е поискала независимо разследване, което не се манипулира от някой от замесените. С оглед на устройството на прокуратурата у нас и на това, че един от замесените е главния прокурор обаче, независимо разследване е възможно само след оставка или след излизане в дългосрочен отпуск на Цацаров.

02.12 2015 в 14:58

Делото срещу Цветанов изобщо не беше пародийно, във всяка нормална страна направеното от него се нарича престъпление срещу правосъдието. Дори мотивите за оправдането му са такива, че първокурсник по право би бил скъсан.
Вътрешният министър има право да откаже наредено от съда подслушване в специални случаи, и това трябва да бъде изрично мотивирано. Не Не Не резолюция изобщо не е мотив.

02.12 2015 в 14:11

№01 За Цветнов беше тотален фарс човек. Това си беше политическо дело от всяъде. Пародиини обвинения. Меко казано бяха смехотворни. Бяха повдигнати 2012-а година точно по време на предизборната кампания, съвсем целенасочено за да докарат #Кой на власт.....Говореха за подслушвания и не знам си какви абсурди. А проста проверка на бюджета на МВР, който по времето на Цветанов беше публично достъпен на сйата им, показваше че МВР е отделило има няма 200 хиляди лева за подслушвания т.е. няма ваирант да са подслушвали ефективно хиляди хора с тия пари. тотално скалъпено. а е 100% сигурно че има за какво да бъде обвинен Цветанов и не само той, така че да се стигне до присъди.....

02.12 2015 в 13:44

Верно много дебили паразитират на висши държавни постове. Прокуратурата била изпратила запитване дали искат оставката на цацата!? Абе, аланкоолу, там да не са промитиви като теб, че да ги ебе кой точно ще е гл прокурор? От теб се иска да разследваш корупция. Корумпирана ли е прокуратурата, корумпиран ли е съдът? Изпълняват ли магистратите поръчки на външни за системата лица и организации, пък било то и без пари? Ей за това те провокират да се саморазследваш, глупако. И сега ти гледат сеира.

02.12 2015 в 13:36

Ами лесно ще е - като разследването на Бисеров и Цветанов. Има разследване, няма доказателства. В разследванията ни е силата. Ако трябва пак ще убият вещи лица разбира се.