Прокуратурата започна досъдебно производство за “Яневагейт”

OFFNews Последна промяна на 30 ноември 2015 в 14:27 5753 14

Снимка БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че държавното обвинение е започнало досъдебно производство по “Яневагейт”. В него ще се провери съдържанието на разговорите, както и твърденията в тях.

Той поясни, че досъдебното производство се води в Софийската градска прокуратура.

Цацаров кометнира записите, като заяви, че те са сценарий, зад който стои конкретна политическа сила, "която от две години се опитва да клати съдебната система. По думите му този сценарий ще продължава, докато е актуална темата за промяна в Конституцията. 

Главният прокурор отново отрече да е имал разговор с премиера Бойко Борисов за отстраняването на Владимира Янева. Той допълни, че с нея се е срещал само докато тя е била председател на СГС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.11 2015 в 22:10

На вниманието на Цацаров
Р. Овч.и Станишев са подписали заробващ договор с монополиста "Газпром", по силата на който България предоставя безвъзмездно цялата си газопреносна мрежа, газовата си инфраструктура от край до край с газоразпределителните станции по трасето и на входа на Черно море, на Газпром" до 2030 година! Благодарение на този договор от 2006 година сега, когато дойде време - на 10 декември - да подпишем договора с Гърция за т. нар. колекторна връзка за втечнен газ, която ще ни гарантира макар и малка енергийна независиост от "Газпром", се оказа, че по силата на Станишко-Р.Овч.-аровия комисионен договор, ние като страна трябва да получим изричното разрешение за тази колекторна връзка с Гърция от... руснаците!

30.11 2015 в 20:44

От цЕлата "простотия" става ясно че ТАМ (в съдЪ и пОркуратурата), има взаимовръзки=на свински черва.
Следва че няма правосъдие, а само и единствено "опраскване" на "неудобни" по поръчка. ЗАКРИВАЙ. Цацаров (сам си го избра) е допуснал/задържал "каки-те" до/на шефски места. К'во рИве? от крава иска златни яйца??????
Пък ние като прости иликтурални единици, как да имаме вяра в чистотата и непогрешимоста на институцията?
Застрелвате дъжавате, ЕЙ ......

30.11 2015 в 19:26

Ето и цялото изказване на Сотир Цацаров, с което той защитава подчинената си:

"Първо, по отношение на момента на внасяне на тези производства - не мога да приема, г-н Иванов, че вие сте чакали до крайния момент дали някой друг орган на дисциплинарно производство, т.е. друг орган, компетентен да образува дисциплинарно производство, ще упражни тези си правомощия. С което не можете да оправдаете един точно конкретен момент с точно конкретна цел.

Какво ни сочи предложението за Боряна Бецова...

Всъщност по ирония на съдбата, колеги, в тоя момент Боряна Бецова е започнала току-що пледоарията си по делото срещу г-н Христо Бисеров. И от интернет разбираме, че е поискала 4 г. затвор. 4 г. лишаване от свобода, извинете. Какво ще прецени съдът е отделен въпрос. Има едно - как да кажа - много странно съвпадение на това, което прави тя, бранейки интересите на държавното обвинение, ако щете на българските граждани, и това, че ние в момента се занимаваме в последния възможен ден с възможността да образуваме срещу нея дисциплинарно производство.

Какво показва предложението ви, г-н министър?

Вие се позовавате на интернет изданието "Биволъ". Следва позоваване на интернет изданието "Съдебни репортажи". Направих си труда да видя авторите - "Съдебни репортажи" - Галина Гиргинова... За "Биволъ" не говоря, защото току виж съм обидил някого, а може би и вас.

На втора страница (от предложението на министъра за образуване на дисциплинарка, б.р.) цитатът наистина е цитат, не е ваша позиция, в която говорите за позициите на Борисов, ДПС, разбира се отново Делян Пеевски, определянето на правилата на прокурорската дейност по високите етажи на властта. И отново се припомня прословутата среща (Цветан) Цветанов-Цацаров, кой с кого в чий кабинет се е срещал или заиграл...

Оттам отивате на публикация във вестник "Капитал". Отваряме "Капитал" - тя няма автор, най-вероятно е дъщерята на г-жа Бъчварова (журналистката Лора Филева е дъщеря на вътрешната министърка, б.р.) или г-жа (тази дума използва главният прокурор - б.р.) Росен Босев. Няма кой друг да го направи - просто това са хората, които се занимават с този ресор.

Оттам отивате отново на "Съдебни репортажи" - Галина Гиргинова. След това посочвате, че "в медиите са разпространени мнения", като, разбира се, медиите са услужливо събрани на едно - "Съдебни репортажи", "Медиапул", "Дневник"... За ваше сведение статиите в "Дневник" и "Медиапул" са писани от едно и също лице - Галина Гиргинова. Само в "Клуб Z " има различно мнение, т.е. различен автор - това е Иван Бедров. (предполагаме, че става дума за НАРЪЧНИК ПО РАЗМАХВАНЕ НА БУХАЛКА)

Ще се въздържа да кажа, че сте използвали доста избирателен набор от медии.

Пред нас има само едно предложение. Пред нас няма постановление, защото вината на Боряна Бецова е отказът да образува досъдебно производство, нали така?

Само че вие незаконосъобразните мотиви на Боряна Бецова не ги извеждате от постановлението, нейното... Не се опитвам тук въобще да коментирам може ли да се прави такава преценка - че вие извеждате от публикацията на сайта "Биволъ" независимо, че към момента не разполгаме с постановлението (министър Христо Иванов обяви, че е внесъл предложението за наказание, без да е чел постановлението, с което Бецова прекратява разследването срещу Данов, б.р.).

Аз с това постановление разполагам, бих го дал веднага в момента, в който го поискате. И понеже твърдите, че то е немотивирано, съвсем неофициално ви го подарявам.

Независимо че към момента не разполагаме с постановлението на прокурор Бецова, с което е прекратено наказателното производство, в статията, отразяваща известно журналистическо разследване, е направена констатацията, че същото не съдържа никакви мотиви. (мотивите на Христо Иванов за исканите наказания не са публични и не е известно на какво се позовава, б.р.)

Разбирате ли докъде стигнахте - дотам да обвините прокурор за това, че сайтът "Биволъ" пише, че неговото постановление е немотивирано. Да бяхте го прочели - вие сте грамотен човек.

Не коментирам и нещо друго - вие сте си позволили да подпишете предложение, което дори твърди, че в компетентността на прокуратрата е дали да привлече към наказателна отговорност Боряна Бецова.

Знам какво ще ми кажете - вие и присъдружните ви медии: че понеже имам най-великата прокурорска власт, аз няма да позволя това да се случи. Стигнахме дотам в предложение за дисциплинарно производство да говориме за това, че Бецова е извършила престъпление.

С какво? С това, че "Биволъ" е написал, че тя създала, изготвила, подписала незаконосъобразно постановление.

Нямам... как да се изразя - никакво, ама никакво съмнение в степента на вашата добросъвестност. Но за да го чуят и колегите ми, за които днешното решение на ВСС е от изключителна важност, пак бих искал да заявите пред тях и още нещо: дали цялото това отношение към Боряна Бецова не е продиктувано от това, че тя се е произнесла и с отказ да образува досъдебно производство по сигнал, подписан и от вас заедно с Ивет Добромирова, Асен Генов, разбира се... Антоанета Цонева (става въпрос за сигнала срещу Делян Пеевски, б.р.). Вие сте на 6-о място - Христо Любомиров Иванов. По което отново се вдигна такъв медин шум. Бецова отказа. Дали няма някаква връзка с това? Знам, че ще кажете, че няма, но аз моля колегите да го чуят от вашите уста.

Ще ви припомня, че Бецова не е толкова черна, независимо от това, че един посланик си позволи да напише в Туитър: "Гнила ябълка ли е Боряна Бецова".

Аз нямам никакъв... никакви задръжки да кажа на този посланик, че Бецова първо не е ябълка и второ не е гнила. Бецова е добър прокурор.

И ако аз тук не защитя този добър пркурор, както и всичките си колеги, ще е по-добре да си тръгна. Такова удоволствие няма да ви доставя - на първо място на вас. Така че...

Ааа - само още едно изречение. Същата Боряна Бецова бе и тази, която подписа постановлението за отказ да се образува досъдебно производство срещу вашите приятели от "Протестна мрежа" по повод сигнали за имотното им състояние. И тя прие, че ги няма. Може ли утре някой от тази зала да реши, че Боряна Бецова е извършила дисциплинарно нарушение, защото е приела, че тези хора не са извършили престъпление?! Щото вие това правите.

Да бяхте се позовали поне на прокурорското постановление. Нямаше да бъда толкова емоционален, ако днес Бецова не бе в съдебната зала. Но на ваше място бих се срамувал от това, което правите."

След всичко това Христо Иванов отбеляза, че няма как да докаже, че няма специално отношение против прокурор Бецова и може само да потвърди, че няма такова:

"Оттам нататък вие направихте доста връзки, от които следват поредица от изводи, които биха могли да бъдат наречени и по друг начин. Които не вярвам да са предмет на днешното заседание. Ако желаете, предлагам в избран от вас формат - може и пред ВСС, да седнем да ги обсъдим.

Така че предлагам да се върнем към темата. Има ли други изказвания?..."

Забележка: Още преди изказването на Цацаров дисциплинарната комисия на ВСС беше решила, че няма да образува дисциплинарки срещу двамата прокурори.

30.11 2015 в 16:50

.

Позитивното от цялата история е факта на очертаващата се изолация на кръга Прокопиев,Рада Дълбоката, ПМ, БХК, Америка за България, Джемини и Ченалова.

Още малко и всички ще бягат от тях като от спинозни.

30.11 2015 в 16:44

браво, няма що! ама такава е и както казват господарите - уникална държава!

30.11 2015 в 16:28

Ле ле "off", завиждам ти искрено. Ти явно си много щастлив и вечно усмихнат човек. Нали знаете кой са щастливи и усмихнати винаги....

30.11 2015 в 16:04

А Цацаругата трябва да подава оставка още от 2012-а когато престъпи конституцията и закона като взе участие в политическа агитация в деня преди иборите.....

отделно скалъпените дела срещу Цветанов с коиот се целеше само политическо дискредитиране. После всичките тия измишльотини паднаха в съда. (С това не искам да кажа че Цветанов не е за затвора, просто обвиненията на прокуратурата бяха смешни и нямаха за цел да го вкарват в затвора)

30.11 2015 в 16:01

каква корупция с лицето ББ бе тъпунгери....в записите се казва, че Бойко (Рашков или Борисов) много настоявал за "опраскат" двете продажни съдийки....това корупция ли е? аз да бях министър председател също щях да настоявам да ги "опраскат" след скандала с Белведере, след като излязоха по медиите 10-ки подобни случаи, след като се оказва, че същите съдиики приоритетно са гледали дела на г-н Пеевски и всеки път той е печелил еми......

кой нормален овек няма да оказва начтиск доколкото му е разрешено от закона да "опраскат" двете продажни курви.

30.11 2015 в 15:59

.

Христо Иванов:
"Няма причини да подам оставка, защото бях първият, който опроверга заглавието на статията, че Европейската комисия е поискала отстраняването на Цацаров."

А сега е време Цацаров да провери Рада Дълбоката, ПМ и БХК и за преврата и за финансирането им.

Квичете Костококи !!!

30.11 2015 в 15:28

Моля ви се, не се вълнувайте, все пак Ван Гог сам си отрязал ухото, що и Цацаров да не го направи. Имайте надежда. Може да го хване някой катарзис човекът.