Един пита, двама слушат. Петъчният контрол в парламента пред празна зала

Ивайло Анев 26 юни 2015 в 14:57 7637 6

Снимка Ивайло Анев

Трима народни избраници уважиха петъчния парламентарен контрол

При традиционни за петък условия се проведе парламентарният контрол днес.

За пореден път минимален брой народни представители дочакаха края на петъчното заседание, като днес депутатите изпаднаха в леко комична ситуация.

При един от последните въпроси към министъра на образованието проф. Тодор Танев на депутатските банки стояха точно трима избраници - задаващият въпроса - Борислав Иглев от БДЦ и Патриотите Емил Димитров - Ревизоро и Султанка Петрова.

В края на заседанието Димитров поиска процедура, за да може да благодари на народни представители. "Благодаря на стенографи, оператори, компютърни специалисти и министри, които допринесоха ние да можем да стигнем до избирателите", иронизира Ревизоро. След това той изказа благодарности и към председателят на парламента Цецка Цачева за това, че "професионално и безпристрастно е провела днешния дебат".

При въпрос на OFFNews към един от присъстващите депутати, версията беше, че в последния работен ден избраниците имат срещи по регионите си и за това залата е празна.

До тази ситуация се стига благодарение на решението на управляващото мнозинство, да може парламентарен контрол да се провежда и без наличие на кворум в пленарната зала.

В началото идеята на ГЕРБ беше още по-радикална - в случаите, когато липсва кворум, парламентът да може да обсъжда и закони, но в последствие даде заден ход. Само заради това решение в момента депутатите са почти задължени да ходят на работа в сряда и четвъртък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови