ДПС чака БСП да ги покани на преговори за дата на вота

Георги Кадиев: С ДПС сме на път изобщо да не си говорим

OFFNews 07 юни 2014 в 10:21 4646 4

Лютви Местан и Сергей Станишев

Снимка БГНЕС, Архив

"Това е инициатива на мандатоносителя. Айде стига са говорили, че им отнемаме инициативата, да си я вземат и да работят. Да ни поканят и да кажат - хайде, колеги, да седнем и да се разберем."

Това заяви пред БНТ председателят на финансовата комисия в парламента и зам.-председател на ПГ ДПС Йордан Цонев в отговор на въпроса кой трябва да инициира разговори за датата на предсрочните избори. Депутатът на ДПС заяви, че предсрочните избори са неизбежни и това си е проличало вечерта на 25 май. Той обаче отказа да се ангажира с предположение за конкретна дата с мотива, че точният момент трябва да бъде уговорен с мандатоносителя БСП.

Попитан дали ДПС ще бутне кабинета на вота на недоверие за фискална политика, който ще се разглежда идната седмица, Цонев заяви:

"Това правителство няма да падне във вот на недоверие, още по-малко пък за фискалната политика."

Цонев коментира и шансовете за промени в правителството. Според него дали ще има ремонт зависи от "хоризонта" на кабинета. По думите му, ако Орешарски работи до юли, промени няма да са необходими, ако обаче правителството остане до септември, би могло да подлежи на известен ремонт.

Зам.-председателят на ПГ ДПС се надява, че следващият кабинет има нужда от пълен мандат и стабилна подкрепа.

"Има нужда от пълен мандат и стабилно мнозинство. Нямам предвид пет партии, две или една, а мнозинство с много стабилна бройка депутати в парламента - повече от 130, даже над 140, с много ясна визия за реформи, с подкрепа в обществото и да са с близки виждания, а не турлю гювеч", каза Цонев.

След колегата си от ДПС в студиото на предаването "Животът и други неща" гостува и инакомислещият социалист Георги Кадиев.

Той също коментира, че датата на изборите трябва да се реши след разговор. Кадиев обаче предположи, че оставката на правителството може да е в края на юли.

Социалистът изрази твърда позиция, че на Националния съвет във вторник всеки партиен член трябва да изрази искреното си мнение, а Изпълнителното бюро да подаде оставка. Според Кадиев столетницата има нужда от коренна промяна, защото в противен случай ще претърпи крах на следващите избори и ще изпадне в изолация.

"10 пъти падахме на избори, 10 пъти едни и същи мерки - затягане на редиците, това не работи, трябва да имаш кауза и тя не е - който гласува за АБВ, гласува за ГЕРБ. Това отврати толкова много хора, защо се занимаваш с АБВ, защо се занимаваш с ГЕРБ", попита Георги Кадирев.

Той посочи, че столетницата е на път да изобщо да не си говори с ДПС, изтъкна, че заради лидера Станишев враждата им с ГЕРБ била на лична основа и продължи с това, че "Атака" не може да бъде партньор, а ББЦ постоянно поставя условия. От всичко това Кадиев заключи, че БСП има нужда от дълбоки вътрешни реформи и от истинска кауза, която да представи на избирателите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков