Достъпът до средства по Плана за възстановяване зависи от съдебната реформа

OFFNews 15 март 2022 в 17:51 2130 0

Снимка БТА

"Липсата на реформа в българската съдебна система пряко ще се отрази върху достъпа до средства от ЕС - а именно обвързаността на Националния план за възстановяване и развитие с някои ключови реформи в съдебната власт."

Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на годишната среща на бизнеса с правителството на тема "Мястото на България в новия свят - рискове и стратегии".

По време на събитието, организирано от в. "Капитал", тя обясни, че това е и причината, поради която съдебната реформа е поставена в изцяло нов контекст. Министърът изтъкна и втора причина - корупцията като фактор, влияещ върху националната сигурност.

Надежда Йорданова коментира, че най-големият проблем в съдебната система е липсата на усещане за справедливост, за което, по думите ѝ, е отговорна неработещата прокуратура:

"Голямата власт на прокуратурата е в това да реши дали да разследва едно престъпление, дали да повдигне едно обвинение или определен казус да го сложи на трупчета и да застрашава живота на всеки един от нас. На върха на тази пирамида имаме главен прокурор като институция, за която липсва ефективен контрол за разследване и за търсене на отговорности."

Правосъдният министър акцентира, че достъпът до евросредства ще зависи от изработката на ефективен механизъм за контрол на главния прокурор.

Йорданова коментира и закриването на спецправосъдието - процедурата за закриването започва отново утре в парламентарната правна комисия, която за трети път през последната година ще се опита да реформира Закона за съдебната власт. По думите ѝ тази промяна ще е окончателно факт до следващите няколко седмици. 

Реформата в КПКОНПИ и разделянето ѝ на две се очаква до няколко месеца.

Йорданова отчете още, че се работи и по реформа в образованието в специалност "Право" - повече практика и повече часове по право на ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!