Договори със 100% авансови плащания в 3 министерства

Ружа Райчева 16 февруари 2024 в 08:25 2286 0

Христо Гаджев

Снимка БГНЕС/архив

Христо Гаджев

Три министерства са направили 100% авансови плащания по договори, става ясно от писмените отговори на министри на въпроси от депутата от ГЕРБ Христо Гаджев. 

Питанията му са за сключените от началото на управлението на кабинета "Денков" договори със 100% авансово плащане. Той е изпратил въпросите си до всички министерства на 8 февруари, но засега са отговорили само финансовото, транспортното, социалното, на околната среда и на икономиката. 

Министерството на финансите няма сключени договори с извършено 100% авансово плащане, откакто Асен Василев е министър. Министерството на транспорта и на енергитиката също нямат такива договори. В отговора си министърът на енергетиката Румен Радев е уточнил, че при провеждане на обществени поръчки в неговото министерство не се предвиждат 100% авансови плащания.

От 6 юни 2023 г. досега в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са били сключени общо 14 договора със 100% авансово плащане, става ясно от отговора на министъра на околната среда Юлиян Попов. Той е приложил договорите към писмото. Попов уверява, че изпълнителите по договорите са "представили гаранции, които обезпечават предоставените им средства".

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов е отговорил, че е сключил само един договор с извършено 100% авансово плащане откакто е на поста си. Договорът е с компания "Медиа.Дот" за поддръжка на интернет страницата на министерството и обучение на служителите за администрирането ѝ. Той е на стойност 5000 лв без ДДС, уточняват от ведомството.

От отговора на Министерството на труда и социалната политика става само ясно, че такива договори има, но не и колко са. Министър Иванка Шалапатова единствено пише, че исканата от Гаджев информация е представена "в табличен вид". В деловодството на парламента обаче тя е засекретена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!