До януари или до събота Корнелия Нинова е председател на БСП?

OFFNews 17 ноември 2021 в 13:57 3909 0

С подаването на оставката си като председател на БСП Корнелия Нинова обяви, че смята да води Столетницата до провеждането на Конгрес през януари.

Това е записано и в писмото до партийните структури, с които червената лидерка я депозира. Тя посочва и че съгласно чл. 31, ал. 3, т.7 от устава на БСП въпросната оставка трябва да бъде констатирана на заседание на най-висшия партиен форум.

"До заседанието на 50-ия конгрес на партията продължавам да изпълнявам правомощията си на председател", казва Нинова.

В същото време чл. 17 от устава на БСП казва друго.

Според ал. 1 едната от хипотезите за освобождаване на лидера е самият той да го поиска. А според алинея 2 в случаите на предсрочно прекратяване на правомощията функциите му се поемат от един от зам.-председателите до провеждането на избор на нов председател.

Именно въз основа на точно този текст на заседанието на Националния съвет на БСП в събота увеличаващата се след провала на вота вътрешнопартийна опозиция на Нинова ще се опита да избере временен председател.

"Корнелия хитрува. В момента целта ù е да провали заседанието на Националния съвет в събота и инструктира послушните си хора да не отидат на заседанието и да няма кворум", твърди член на червения организационен формат.

След това според опозиционерите огромният страх на Нинова е да не се стигне до определяне на заместващ, я зам.-председател и да не се определя преговорен екип за формиране на правителство, в който нея я няма.

Според актуалните слухове в червените редици лидерът на БСП се опитвала всячески да си спазари от Кирил Петков и Асен Василев мястото на председател на парламента. Такова кариерно спасение за Нинова едва ли е в интерес на когото и да било в червената партия освен за нея. Още повече, че БСП има шанс да получи министерски пост, ако не претендира за най-висшата позиция в държавната йерархия, но...

Юристи от БСП виждат проблем и със самото оставане на Нинова като народен представител в 47-ото Народно събрание. Причината за това са промените в устава на партията, които самата тя наложи. Става дума за изискването никой, освен председателя, да не може да бъде народен представител в повече от три парламента - 12 години. Те припомнят, че на 5 юли т. г. Нинова е натрупала 12 години парламентарен стаж и след като вече не е лидер, няма право на нов депутатски мандат.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови