До 3 месеца: Реформа на КПКОНПИ, закриване на спецправосъдието и ограничаване на правомощията на Гешев

OFFNews 14 декември 2021 в 17:16 6056 0

Снимка FB/ Надежда Йорданова

"През следващите три месеца трябва да свършим няколко неща - реформа на КПКОНПИ, закриване на специализираните съдилища и специализираната прокуратура, укрепване на съдийското самоуправление и промяна в правомощията и функциите на ВСС, ограничаване на правомощията на главния прокурор, както и въвеждане на механизъм за обжалване на отказите на прокуратурата да образува досъдебни производства."

Това заяви пред "Свободна Европа" новоизбраният правосъден министър Надежда Йорданова.

"Времето за радикална съдебна реформа отдавна е дошло", бе категорична тя и изтъкна, че сега е обнадеждена, че реформата най-накрая ще се случи, защото има парламентарно мнозинство.

Йорданова заяви, че позицията на ДБ за КПКОНПИ се е променила, за да се срещне с тази на ПП. Тя обясни, че целта е антикорупционна комисия да не е бухалка, макар и да ѝ се дават разследващи функции. По думите ѝ това е възможно с даването на повече гаранции за защита на правата на засегнатите лица.

Правосъдният министър коментира, че с тази реформа ще бъде скъсен срокът от подаване на сигнал до приключване на досъдебното производство.

Сотир Цацаров може да бъде предсрочно отстранен от КПКОНПИ ако бъде създадена антикорупционна комисия, която да събере доказателства за неправомерни действия, извършени от председателя на КПКОНПИ и бивш главен прокурор, каза тя и допълни:

"Има данни за нарушаване на неговите правомощия."

"Гешев носи лична отговорност за липсата на разследване по много случаи", заяви тя и посочи снимките с кюлчетата, записите, на които се предполага, че говори Бойко Борисов, Булгартабак и пристанището на Ахмед Доган.

Йорданова изтъкна още, че една от огромните критики към българския План за възстановяване и устойчивост е свързана именно с фигурата на главния прокурор.

"Истинското лекарство" за ограничаването на правомощията на Гешев е конституционната реформа, заяви министърът и допълни, че има други възможности, постижими с обикновено мнозинство в НС.

Йорданова заяви, че главният прокурор може да бъде отстранен с решение на ВСС и заяви, че дори и ако съставът на ВСС не бъде сменен, то мандатът на членовете му изтича в края на следващата година (октомври 2022 година).

Правосъдният министър обаче заяви, че очаква главният прокурор да бъде сменен по-рано от тази дата.

Тя заяви, че след коледната ваканция законопроектът за закриване на спецправосъдието влиза в НС.

Йорданова каза още, че дебатът за конституционна реформа ще започне през пролетта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews