До 14 май управляващите ще предложат промените в Конституцията

Цецка Цачева се надява те да бъдат окончателно приети до края на септември

Нели Чолашка 08 май 2015 в 13:09 2786 0

Среща за промени в конституцията в парламента.

До 14 май ще са готови текстовете за промени в Конституцията, които ще бъдат предложени от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

Това се разбраха депутатите на среща с представители на всички парламентарни групи. Срещата в Огледалната зала на НС беше водена от председателката Цецка Цачева, присъстваха и министри - правосъдният Христо Иванов, вътрешният Румяна Бъчварова и вицепремиера Меглена Кунева. 

След внасянето на предложенията ще бъде създадена временна парламентарна комисия, която ще ги обсъжда.

Цачева се надява, че промените ще бъдат приети окончателно от парламента до края на септември тази година.

За да се променят текстове от основния закон е нужна подкрепата на 3/4 от депутатите или 180. Партиите, подкрепящи кабинета имат общо 137 депутати. 

Председателката на парламента уточни, че са отворени за предложения и от всички парламентарни сили.

"За втори път участвам в това упражнение, само че предишният път беше под председателството на г-жа Кунева. Пак беше под шапката на Германия и ЕС, и резултатът е този, че пак сме тук. Ние смятаме, че тези цели могат да бъдат приети с промени в закони, а не на Конституцията. Нека обаче партиите, които управляват, да внесат промените, които искате, и тогава ще дебатираме", каза зам.-председателят на групата на БСП Янаки Стоилов.

Председателят на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов го подкрепи и обяви, че действително трябва да се реши дали са нужни промени в основния закон.

По думите на правосъдния министър Христо Иванов законодателните промени ще вървят успоредно с промените в Конституцията. Той каза още, че основната препоръка на ЕК е Висшият съдебен съвет да бъде разделен на прокурорски и съдебен.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок обяви, че промените в съдебната система са закъснели твърде много и затова сега не трябва да се бърза, а да се направи прецизно.

Четин Казак от ДПС обяви, че партията му очаква да бъде убедена, че предлаганото ще доведе до исканата цел. "Не само да изпълним препоръката на ЕК за реорганизация на ВСС. За нас е важно да не зачеркваме независимостта на съдебната власт", коментира Казак.

Вицепремиерът Меглена Кунева пусна позицията си по предстоящите промени в Конституцията във Facbook, тъй като не успя да вземе думата на срещата:

"Говорим за възможността първите гласувания да могат минат до края на тази парламентарна сесия, а първите обсъждания да започнат до края на май. По време на преговорите за членство на България в ЕС променяхме Конституцията пет пъти. Това е сложен процес, който обаче завършва успешно, когато има воля и национална цел. Вярвам, че както целта на всички партии тогава беше влизането в ЕС, днес това може да бъде да отговорим на очакването на гражданите за справедлива и ефективна съдебна система".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови