Директорката на Агенцията по трансплантация подала оставка, пациентските организации я подкрепиха

OFFNews 21 юни 2018 в 08:21 5188 0

Снимка clinica.bg

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Мариана Симеонова е подала оставка.

Това стана ясно от писмо на пациентските организации "Заедно с теб", които снощи изпратиха позицията си в подкрепа на д-р Симеонова. Официална информация от агенцията или от Министерството на здравеопазването засега няма. OFFNews изпрати запитване до ИАТ, след което оттам обясниха, че към момента нито могат да потвърдят, нито да отрекат информацията. Обещаха да има такава днес или утре. 

Тя е поискала да бъде освободена заради неясните договори отношения с Евротрансплант и невъзможността да се извършват белодробни трансплантации на българи във Виена, тъй като договорът на страната ни с университетската болница там не е подновен, пише clinica.bg.

Казусът провокира протести на пациенти. Проблемът не е решен, но от пациентските организации "Заедно с теб" се застъпват за директорката с думите, че "д-р Симеонова работи успешно и отдадено години наред с пациенти, близки на донори и лекари. Успя да постигне много за донорството и трансплантациите в България. Благодарение на нея беше създадено доверие в донорството, тя успя да сплоти пациенти и лекари".

Заставаме твърдо зад професионализма и човечността ѝ и заявяваме пълно доверие към работата ѝ, се казва в позицията.

"Д-р Симеонова живее с каузата за донорството повече от всеки друг в нашата държава. Тя е един от най-читавите отдадени на професията хора. Без нея и малкото, което работи ще спре. Невероятен лекар и човек!", пише още в писмото, подписано от Пенка Георгиева от "Заедно с теб".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови