Дилов събра останките на Софиянски, Бакърджиев и Найденов в нова партия

Симона Костадинова Последна промяна на 22 юли 2015 в 12:34 6919 20

"Движение Гергьовден", на което Любен Дилов - син е почетен председател, ще бъде закрито след местните избори. Политическата формация на Дилов, заедно с още няколко партии, които се явиха на парламентарния вот с Николай Бареков, ще се обединят в нова партия с името " Народен съюз".

Това стана ясно от думите на самия Дилов пред журналисти в Народното събрание. Председателството на "Народен съюз" ще се поеме от трима души- Румен Йончев, Драгомир Стефанов и Светлин Танчев. 

"Ще намалим регистъра с поне 10 партии, което ще е голям принос към съдебната реформа", каза шеговито Дилов и обясни, че в новата формация ще влязат "Земеделски народен съюз", "Съюз на свободните демократи" (основан от Стефан Софиянски), Български демократичен съюз „Радикали" (основан от Евгений Бакърджиев), Движение "Гергьовден", както и БАСТА (основана от Мирослав Найденов). Към тях ще се присъедини и новорегистрираната партия "Българска земеделска партия".

На предстоящите местни избори "Народен съюз" ще се яви като коалиция, която ще има общи кандидати по места, включително в София. В коалицията не влиза партията на Христо Ковачки "Лидер", която от известно време насам носи името на БДЦ.

Това е и причината, поради която парламентарната група отново ще си смени името. Тя ще се казва "БДЦ- Народен съюз". Това е третата смяна на името на групата. Веднага след парламентарните избори носеше името на партията на Николай Бареков "България без цензура", но тогава той заяви, че името ще бъде сменено, за да не пренебрегва останалите партии в коалицията - и групата получи името "Български демократичен център".

От "Народен съюз" признаха, че имат различия с партията на Ковачки и именно това е една от причините да решат да се обедният в нова политическа формация. 

"Може би най-важната разлика е, че ние не споделяме безрезервната подкрепа към това управление. И няма как да я подкрепяме при положение, че управляващата коалиция беше създадена по рецептата на Оскар Уайлд - в пристъп на лудост по време на буря, и събира несъбираеми елементи", обясни Дилов.

Той обаче подчерта, че парламентарната група няма да се разцепва.

"Имаме механизъм, по който уточняваме как гласуваме за всяко нещо и дефинираме различията си. Този механизъм много добре работи и с представителя на ББЦ- Мартин Иванов. Така че отношенията са приятелски, но сме различни политически субекти", каза още той.

От "Народен съюз" обясниха, че депутатите на партия БДЦ ще подкрепят напълно промените в Конституцията, а останалите депутати, които влизат в новата формация, ще подкрепят само трите ключови точки, които премиерът Борисов представи - разделянето на ВСС на две колегии, засилването на ролята на инспектората и прякото избиране на членовете на ВСС от магистратите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.07 2015 в 16:48

На пръв поглед - интелигентен мъж, с добро чувство за хумор. Но няма как да си наистина интелигентен, и едновременно с това от години да си най-известния политически помияр на Републикта. Все пак човек трябва да има морал, в случая политически, плюс някакво чувство за мярка!

22.07 2015 в 16:02

кога най-сетне политическият боклук ще бъде изхвърлян където му е мястото и няма да се рециклира?!

22.07 2015 в 15:39

приказка за това как един интелигентен
човек, с чувство за хумор МОЖЕ ДА ПАДНЕ ТОЛКОВА НИСКО само и само да си заслужи многото пари.

22.07 2015 в 15:10

Винаги съм се чудил що за птица е вЛюбен каДилов (сит) в българската политическа фауна и винаги ми е било трудно да отговоря. Вреслив е когато трябва, но иначе не го чуваш. Духовит е, но винаги се съмняваш дали е морален. Много отдавна е в политиката без реално да е свършил каквото и да е в нея.

22.07 2015 в 14:47

Поредното слепване на ампутирани крайници на всякаква политическа фауна може да роди единствено поредното уродливо чудовище.


Стига толкова!
И сега има класически Франкенщайн в лицето на реаниматорския блок!

22.07 2015 в 14:38

Поредното слепване на ампутирани крайници на всякаква политическа фауна може да роди единствено поредното уродливо чудовище. Дори не съм сигурен вече дали това поведение ме отвращава или просто ми е безразлично...

22.07 2015 в 14:22

Всеки депутат - отделна партия и обратно! Някои ще подкрепят само запетайките, други само точките. Плурализъм в най-демократичната държава България! Така ще я откараме до края на века - ей го къде е....

22.07 2015 в 14:18

Аааааа, ма той Миро Мършата бил жив? А? Сега я съветник, я депутат... Бах ти и долната пасмина! Не вярвайте на тия Уутрепки!

22.07 2015 в 14:10

Помияри от всички страни, съединявайте се.
Но с кондом моля, че ще се намножите...

22.07 2015 в 13:35

Е, не! Този текст трябва да бъде придружен с план-схема на партиите, иначе не мога да се ориентирам кой влиза и кой излиза. От друга страна адашът по долу е прав - само боклуци вътре. Значи няма нужда нито от план-схема, нито от статията.