Ексклузивно Загиналото бебе в прегръдките на майка си в Одеса е българче

Десни питат Рашидов ще възстановява ли чинията на Бузлуджа

OFFNews 29 август 2016 в 13:10 7149 5

„Предвижда ли се финансиране с бюджетни и/или европейски средства на ремонтни или други дейности по Дом-паметника на БКП на връх Бузлуджа и ако това е така – в какъв размер и на какво основание, след като така наречената ‘Чиния’ няма статут на паметник на културата и има ли намерение Министерство на културата да ѝ предостави такъв статут?“. 

Този въпрос към министъра на културата Вежди Рашидов внасят днес народните представители Петър Славов, Мартин Димитров и Методи Андреев. Причината за него са разпространените в последните дни в медиите намерения комунистическият символ на Бузлуджа да бъде възстановен с европейски средства, въпреки че от години е собственост на Българската социалистическа партия, която не полага никакви усилия за ремонта или укрепването му, а самата постройка няма статут на паметник на културата.

„Фактът че такива намерения се лансират, когато в България традиционно не достигат средствата за култура и в частност за опазване на паметниците на културата, буди сериозно безпокойство. Въпросната „чиния“ на Бузлуджа няма статут на културна ценност и не носи никаква стойност сама по себе си“, пишат тримата народни представители в своя въпрос.

Според тях възстановяването на сградата, собственост на БСП, с пари на българския и европейския данъкоплатец, предвид това, че собствениците ѝ не поемат отговорност за нея, е възпроизвеждане на комунистическия маниер, с който „чинията“ е била възстановена на първо място.

„Ако от БСП и други милеещи по комунистическия режим искат да възстановят постройката на Бузлуджа, могат да пробват да продават пощенски марки, за да съберат парите“, предложи Петър Славов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

3

Лопе де Вега

29.08 2016 в 15:57

Не разбирате ли, че на тях все още им се иска цялата държава да им е бащиния и да си правят каквото си искат? Всякак се опитват да се върнат към хубавите времена, когато се разпореждаха свободно с народните пари. А тези тримата са се объркали. Трябва да питат боко за тези слухове и намеци. Кой е веждю, че сам да решава този въпрос? Има си капо ди тути капи и на тути пари за тая работа. Не ли?

Поздрав?

15256

2

mendi

29.08 2016 в 14:19

Тая сграда нито си заслужава да се възстанови нито да се бутне!
Ама айде от мен да мине - ако някоя партия си отдели от СОБСТВЕНИЯ си бюджет да наптави покрив и да изрине наината (буквалнко) от върте обещавам един глас за нея на следващите (след ремонта) избори.

15614

1

OTBPAT

29.08 2016 в 13:33

Да заселят някой бездомник и проблемът ще се самореши :))