Депутатите все още могат да гласуват с чужди карти

Йорданка Веселинова 26 януари 2022 в 10:33 1798 0

Снимка Архив - БТА

Системата за гласуване с биометрични данни, която трябваше да прекъсне вота с чужди карти в парламента, все още не работи, стана ясно днес.

"Това се случва 12 години по времето на ГЕРБ и Вие правите същото - да гласувате с биометрията на другите хора", заяви от трибуната на НС Халил Летифов от ДПС, който се обърна към управляващата коалиция.

Той бе категоричен, че отново се гласува с чужди карти и настоя за бързо включване на биометричните данни (системата за гласуване с пръстов отпечатък).

Депутатът от ДПС цитира чл. 60, ал. 3 от Правилника за организиране на дейността на НС, според който "при компютризираната система гласуването става чрез биометрични данни на всеки един народен представител или чрез система, задействана с биометрични данни на всеки един народен представител".

Летифов припомни, че миналата седмицата движението е предупредило за проблем с биометричните данни, благодарение на който е било възможно гласуването с чужди карти, от което по думите му са се възползвали някои от народните представители.

Председателят на НС Никола Минчев заяви, че всички биометрични данни са събрани и проверени и заяви, че възможно най-бързо ще бъде включено гласуването с пръстов отпечатък. Той уточни, че включването отнема техническо време. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ иронично го контрира, че това "техническо време" може да продължи 12 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови